Nieuws

Nederlandse x Deense hypotheekleningen. Wie wint?

Hypotheekleningen zijn voor pensioenfondsen en verzekeraars een goed alternatief voor staatsobligaties. David van Bragt van Aegon AM probeert te kiezen tussen Nederlandse en Deense hypotheken.

Institutionele beleggers zijn de laatste jaren door de extreem lage rentes op staatsobligaties deels uitgeweken naar de hypotheekmarkt. Hypotheekleningen leveren net even wat meer rendement op en ze zijn bijna even veilig.

Twee interessante hypotheekmarkten zijn de Deense en de Nederlandse, elk met hun eigen voordelen, zo concludeert David Van Bragt van Aegon Asset Management bij een vergelijking van de twee. 

Deense hypotheken wel beursgenoteerd

Zowel in Nederland als in Denemarken kan worden belegd in gebundelde hypotheekleningen. Een verschil is echter dat de Deense hypotheekleningen verhandelbaar zijn op de beurs in de vorm van mortgage backed securities. In Nederland is de verhandelbaarheid minder goed geregeld, maar daar staat dan weer tegenover dat het rendement hoger is.

Wat betreft de veiligheid zijn de twee markten ondertussen aan elkaar gewaagd, met allebei hoge ratings. Nederland kan bovendien steunen op de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) staat garant voor ongeveer 190 miljard euro aan NHG-hypotheekleningen die volledig gedekt worden door de staat.

De rating van Deense hypotheekobligaties is Triple A. Veel beter kan het dus niet. Maar Nederland ligt daar niet ver achter en heeft zoals eerder gezegd de NHG die voor extra support zorgt.

Twee grote markten

De omvang van de Nederlandse hypotheekmarkt is bijna twee keer zo groot, wat ook niet verwonderlijk is op basis van het aantal inwoners. In Denemarken gaat het om 390 miljard euro aan hypotheekobligaties. In Nederland hebben de hypotheekleningen gebundeld in "special purpose vehicles" een waarde van om en nabij de 740 miljard euro.

Nederlandse hypotheken renderen beter

Het rendement op hypotheekleningen is de laatste jaren meegedaald met de rest van de obligatiemarkt, maar is nog wel positief.

In Nederland moet bij een tienjarige hypotheeklening inmiddels worden gedacht aan een rentevergoeding van ruim 2%. Deense hypotheken liggen daar ongeveer 1% onder.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie