Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Sectorconsensus: cyclische aandelen op één

De beleggingsconsensus is opmerkelijk positief over de cyclische sector consumer discretionary. Ook de sectoren industrie, IT, materials, gezondheid en financials hebben een koopadvies.

Het kan verkeren. Een onverwacht krachtig economisch herstel met een andere renteomgeving hebben in het eerste kwartaal tot opmerkelijke sectorrendementen geleid. Energy was met 26,91% de beste kwartaalperformer, gevolgd door Financials (17,84%) en Industrials (12,18%).

Hoe verder? Dat staat in het 100e Asset Allocatie Consensusrapport van Alpha Research. De consensus is gebasserd op 58 rapporten, geschreven door assetmanagers, fondshuizen en researchpartijen.

Consumer discretionary, industrials, information technology, materials, healthcare en financials blijven de zes sectoren met een positieve aanbeveling. Consumer discretionary, de sector van cyclische consumptiegoederen, stijgt van de vierde plek naar de eerste plaats ten koste van materials. De defensieve tegenhanger, consumer staples, blijft op de een-na-laatste plaats staan.

Techconsensus verslechterd

Ondanks de eerste plaats in de top van de ranking is de consensus over consumer discretionary verdeeld. 50% is positief en 50% neutraal. Er zijn geen negatieve adviezen.
Industrials behoudt de tweede plaats met een vrijwel ongewijzigde consensus. Een meerderheid van 58% is positief.
Ook information technology behoudt zijn derde plaats, maar de consensus wordt wel negatiever. Van de verdeling van 50% positief en 50% neutraal is er nu sprake van 42% positieve adviezen en 58% neutrale aanbevelingen.
Healthcare verloor de laatste drie maanden 27% van de positieve aanbevelingen, maar de neerwaartse trend lijkt te zijn gestopt. De helft van de 58 asset managers is positief.
Financials ging de afgelopen maand van neutraal naar overwogen en consolideert zijn positie.

Dat leidt tot onderstaand scorebord:


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie