Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Daar is de witte obligatieraaf

Emerging Market Debt is de obligatiefavoriet van de meeste assetmanagers.

Fixed Income heeft een moeizaam kwartaal achter de rug. Inflatieverwachtingen tegen de achtergrond van ongekende begrotingspakketten en hogere groeivooruitzichten hebben voor stijgende rentes wereldwijd gezorgd.

Met een verlies van 2,9% (in euro’s) hebben Amerikaanse Treasuries het slechtste kwartaal sinds 1980 achter de rug. Duitse tienjarige Bunds verloren 2,4% in de eerste drie maanden van het jaar. Bedrijfsobligaties (zowel investment grade als high yield) en Emerging Markets Debt (EMD) leden ook verliezen. 

Helaas houden de obligatievooruitzichten niet over. De consensus van 62 assetmanagers blijft negatief over fixed income. Er blijven natuurlijk nog wel mogelijkheden tot diversificatie binnen de verschillende obligatiecategorieën. 

Uitzondering EMD

In de keuze tussen high yield, corporate bonds, staatsobligaties, inflation links bonds en obligaties uit de opkomende markten (EMD) staat de laatste al maanden bovenaan.

Een meerderheid van 66% van 58 assetmanagers heeft EMD op een koop staan. Van de top-15 adviseert 60% een overweging. Een minderheid van 10,4% geeft een negatief advies af, van de top 15 is dat 6,7% ofwel één assetmanager (Morgan Stanley), die het (ook) niet ziet zitten met EMD.

 

Eind 2020 waren de meest gebruikte argumenten om EMD te kopen: relatief goedkope waarderingen, relatief hoge rendementen en een verzwakking van de dollar. De zorg dat de opkomende markten niet in staat zouden zijn om de economische impact van de coronacrisis op te vangen was lange tijd een negatieve factor, maar dit argument is inmiddels wel naar de achtergrond verdwenen.

Nou ja, grotendeels dan. Neuberger Berman schrijft hierover: “Omdat obligaties uit Latijns-Amerika een zware weging hebben in de indices, en juist Zuid-Amerikaanse landen problemen hebben met het coronavirus is de obligatiecategorie EMD momenteel relatief goedkoop."

Positieve factoren

Daar staat wel tegenover dat het verwachte economische herstel in 2021 positief uitpakt voor grondstofprijzen, wat natuurlijk goed is voor die opkomende markten die het grotendeels van de export van grondstoffen moeten hebben, zoals Brazilië, Zuid-Afrika en Rusland. Ook biedt EMD rendementspotentieel vanwege de ruimte voor dalende kredietopslagen.

Wat beleggers in EMD-verder vooruit helpt, is de lage waardering van de onderliggende lokale valuta. Het is voor Achmea IM, BNP Paribas, JP Morgan Neuberger Berman en Schroders een belangrijk argument om EMD in loklae valuta te kopen. Ook BNP AM zit om die lijn. "Er is nog veel ruimte voor appreciatie, "helemaal als de dollar zijn neerwaartse trend voortzet."

Punt van aandacht

Een punt van aandacht bij veel asset managers is wel de matige kredietwaardigheid van veel uitgevers. Dat maakt selectiviteit belangrijk. Daarnaast kan een recente ontwikkeling de goede EMD-voorzichten dwarsbomen: de stijgende Amerikaanse rente, die de dollar sterker maakt.

Inderdaad zijn bijna alle EM-valuta sinds eind februari zwakker geworden ten opzichte van de dollar. Dat levert een dilemma uit voor centrale banken van EM-landen. Een verlaging van de rente is positief voor het economisch herstel, maar verzwakte de eigen valuta. Een renteverhoging versterkt de eigen valuta maar frustreert het economisch herstel.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie