Nieuws

DWS: Vooral vergrijzing stuwt inflatie

Martin Moryson van DWS is op korte termijn niet bang voor inflatie. Wel kan vergrijzing op lange termijn voor behoorlijk veel inflatoire druk zorgen.

"Europese consumenten krijgen dit jaar en volgende jaar flinke prijsstijgingen voor de kiezen. Dit komt door de stijging van grondstoffenprijzen, die na de daling van vorig jaar weer terugkeren op normale niveaus. Dat geldt bijvoorbeeld voor de olieprijs: het afrekenen aan de pomp zal duurder worden." Dat voorspelt Martin Moryson, hoofdeconoom Europa bij vermogensbeheerder DWS.

Martin Moryson

Niet dat Moryson zich grote zorgen maakt over een inflatiespike. Al jaren spelen de prijsschommelingen van goederen daar vrijwel geen rol meer in. Globalisering, productiviteitsstijgingen door automatisering, en digitalisering hebben de productiekosten aanzienlijk doen dalen en hebben het prijszettingsvermogen van producenten en detailhandelaren ingedamd. “De enige sector die de inflatie echt kan opstuwen is de dienstensector, waarbij de kans dat er sprake zal zijn van sterke loonstijgingen tegen een achtergrond van hoge werkloosheid, zowel zichtbaar als verborgen, is te verwaarlozen.”

Vergrijzing stuwt inflatie

Op de lange termijn kan de vergrijzing volgens Moryson wel voor behoorlijk veel inflatoire druk zorgen. De groei van de beroepsbevolking zal stagneren of zelfs scherp dalen. Dit wordt waarschijnlijk niet gecompenseerd door de groei van de arbeidsproductiviteit. Dat werkt inflatie in de hand. Gepensioneerden blijven immers wel consumeren, maar dragen niet meer bij aan de aanbodzijde van de economie, waardoor er een tekort komt aan de aanbodzijde in combinatie met een toegenomen vraag. “Dat zijn de ingrediënten voor een stijging van de inflatie.”

Maar of die inflatoire druk zich daadwerkelijk in inflatie vertaalt, hangt volgens Moryson voor een groot deel af van de centrale banken. Een vergrijzende samenleving zit namelijk niet te wachten op inflatie, omdat de koopkracht van de gepensioneerden over het algemeen daalt wanneer het pensioen niet meestijgt met de hogere prijzen.

Fed bouwt eerder af dan ECB

De centrale banken maken zich nog niet al te druk over de stijging van de inflatie. Zij focussen met name op financieringsvoorwaarden en werkgelegenheid. Derhalve zullen de nominale rentetarieven waarschijnlijk slechts geleidelijk omhooggaan. In de VS is de nominale rente in een jaar tijd gestegen van 0,5 procent tot 1,7 procent. De Fed heeft laten weten dat het geen moeite heeft met een tijdelijke inflatie van iets boven de 2%.

Toch denkt Moryson dat de Fed haar obligatie-opkoopprogramma eerder afbouwt dan de ECB. “Als de inflatie op middellange termijn laag blijft, heeft ook de nominale rente niet veel ruimte om op te lopen."

Beleggingsimplicaties

Moryson denkt dat de meeste beursgenoteerde bedrijven in staat zijn om de druk op de marges als gevolg van de stijgende prijzen van grondstoffen en andere kosten te compenseren door die door te berekenen en efficiënter te werk te gaan.

Hij ziet nog geen reden zijn positieve kijk op aandelen en negatieve kijk op obligaties aan te passen. “Pas als de nominale rentevoeten richting de 3% gaan en ondubbelzinnig leiden tot een positieve reële rente, kunnen obligaties opnieuw een echt beleggingsalternatief worden ten koste van aandelen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus