Nieuws

Europese ETF-belegger koopt aandelen en aandelen

De Europese ETF-belegger had er afgelopen maand duidelijk zin in. In een positief beursklimaat werden aandelen-ETF's grif gekocht, terwijl obligatie-ETF's juist van de hand gingen. Detlef Glow van Lipper Refinitiv presenteert de nieuwste cijfers.

Maart 2021 was de twaalfde maand op rij dat de Europese ETF-markt instroom noteerde. Opnieuw werden er meer ETF's gekocht dan verkocht. De positieve prestaties van de onderliggende markten leidden in combinatie met instroom tot een toename van het Europese ETF-vermogen van 1.034 miljard euro eind februari tot 1.096 miljard euro  eind maart. Een plus van een klein 6%.

De stijging van 61,5 miljard euro was te danken aan extra ETF-verkoop (+16,6 miljard euro), terwijl de prestaties van de onderliggende markten voor 44,8 miljard euro bijdroegen aan de stijging van het Europese ETF-vermogen.

De Europese ETF-verkoop in maart van 16,6 miljard euro lag ver boven het gemiddelde over de laatste 12 maanden van 12,5 miljard euro. Vooral aandelen-ETF's (+18,7 miljard euro) werden gekocht. Obligatie-ETF's gingen juist van de hand (-2,5 miljard euro). Het zegt veel over het beleggerssentiment. TINA is een blijvertje.

De Europese ETF-verkoop in maart 2021

De 10 best verkochte Lipper-categorieën waren samen goed voor een omzet van 17,6 miljard euro. Dat waren voornamelijk aandelenfondsen (+16,2 miljard euro). Het meeste geld ging naar Amerikaanse aandelen (+4,7 miljard euro), wereldwijde aandelen (+3,8 miljard euro) en financials (+1,9 miljard euro).

De tien Lipper-categorieën met de hoogste geschatte uitstroom verloren samen 5,8 miljard euro. Verkocht werden vooral Amerikaanse en Europese bedrijfsobligaties en obligaties uit de opkomende markten in lokale valuta.

De ETF-winnaars en verliezers van maart


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus