Nieuws

Europese ETF-belegger koopt aandelen en aandelen

De Europese ETF-belegger had er afgelopen maand duidelijk zin in. In een positief beursklimaat werden aandelen-ETF's grif gekocht, terwijl obligatie-ETF's juist van de hand gingen. Detlef Glow van Lipper Refinitiv presenteert de nieuwste cijfers.

Maart 2021 was de twaalfde maand op rij dat de Europese ETF-markt instroom noteerde. Opnieuw werden er meer ETF's gekocht dan verkocht. De positieve prestaties van de onderliggende markten leidden in combinatie met instroom tot een toename van het Europese ETF-vermogen van 1.034 miljard euro eind februari tot 1.096 miljard euro  eind maart. Een plus van een klein 6%.

De stijging van 61,5 miljard euro was te danken aan extra ETF-verkoop (+16,6 miljard euro), terwijl de prestaties van de onderliggende markten voor 44,8 miljard euro bijdroegen aan de stijging van het Europese ETF-vermogen.

De Europese ETF-verkoop in maart van 16,6 miljard euro lag ver boven het gemiddelde over de laatste 12 maanden van 12,5 miljard euro. Vooral aandelen-ETF's (+18,7 miljard euro) werden gekocht. Obligatie-ETF's gingen juist van de hand (-2,5 miljard euro). Het zegt veel over het beleggerssentiment. TINA is een blijvertje.

De Europese ETF-verkoop in maart 2021

De 10 best verkochte Lipper-categorieën waren samen goed voor een omzet van 17,6 miljard euro. Dat waren voornamelijk aandelenfondsen (+16,2 miljard euro). Het meeste geld ging naar Amerikaanse aandelen (+4,7 miljard euro), wereldwijde aandelen (+3,8 miljard euro) en financials (+1,9 miljard euro).

De tien Lipper-categorieën met de hoogste geschatte uitstroom verloren samen 5,8 miljard euro. Verkocht werden vooral Amerikaanse en Europese bedrijfsobligaties en obligaties uit de opkomende markten in lokale valuta.

De ETF-winnaars en verliezers van maart


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie