Nieuws

Teamdiversiteit verbetert het rendement echt

Hedgefondsen die worden geleid door mensen met verschillende achtergronden, doen het doorgaans beter dan teams die bestaan uit mannen met dezelfde universitaire achtergrond, nationaliteit en oud-werkgever.

Beleggers opgepast: een hedgefonds dat geleid wordt door een team mannen met dezelfde universitaire achtergrond, nationaliteit en dezelfde oud-werkgever scoort gemiddeld veel slechter dan een team met grote diversiteit. Dat blijkt uit een recent wetenschappelijk onderzoek waar Institutional Investor verslag van doet.

Diverse hedgefondsteams doen het volgens de studie jaarlijks 3,59% tot 6,23% beter dan homogene teams

13.000 fondsen

Wetenschappers uit het VK, Singapore en de VS analyseerden data van ruim 13.000 hedgefondsen in de periode 1994-2016. Ongeveer 8000 van die fondsen bestaat inmiddels niet meer. Een belangrijke voorwaarde bij de selectie was dat een hedgefondsteam uit tenminste drie personen moest bestaan. 

Veel van de hedgefonds-teamleden bezochten de universiteiten van onder meer Harvard, Pennsylvania, Columbia, New York, Chicago, Yale, Cornell, Virginia, MIT en Stanford.

De meeste hedgefondsmanagers bleken een achtergrond te hebben een van de volgende zakenbanken: Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch, JPMorgan Chase, UBS, Credit Suisse, Deutsche Bank, Lehman Brothers, Bear Stearns of Citigroup.

Verder kwam een derde uit de VS. Andere veel voorkomende nationaliteiten waren Canadees, Frans, Brits, Italiaans, Australisch, Chinees, Indisch, Tsjechisch en Deens (geen Nederlanders dus).

Minder risico

Een gemengd team levert volgens de onderzoekers overigens niet alleen een hoger rendement op. Gemengde teams blijken ook minder risico te nemen. Of sterker uitgedrukt: er is geen gokkersmentaliteit.

Hedgefondsen met een divers team hebben over het algemeen meer checks and balances, wat helpt afwijkend of vreemd gedrag te corrigeren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie