Nieuws

Van Lanschot Kempen koopt het Belgische Mercier Vanderlinden

Van Lanschot Kempen neemt een meerderheidsbelang in de Belgische vermogensbeheerder Mercier Vanderlinden. Van Lanschot Kempen verwerft in eerste instantie een 70%-belang en zal dat stapsgewijs uitbreiden naar 100% eind 2025.

Mercier Vanderlinden is een onafhankelijke, toonaangevende wealth manager in België met circa 3,4 miljard euro aan assets under management en drie eigen beleggingsfondsen. Mercier Vanderlinden heeft een team van zeer ervaren private bankers die werkzaam zijn vanuit drie locaties; Antwerpen, Brussel en Waregem.

In België is Van Lanschot Kempen vertegenwoordigd met elf kantoren. De afgelopen vijf jaar zijn de client assets hier sterk gegroeid naar circa 5,0 miljard euro. Mercier Vanderlinden en Van Lanschot Kempen in België blijven zelfstandig opereren, elk onder hun eigen merk en gaan op een aantal terreinen samenwerken.

De partijen vullen elkaar goed aan op het gebied van klantenportefeuille, netwerk, productaanbod en geografische spreiding. Samen hebben ze circa 8,4 miljard euro aan client assets.

Sterke alliantie

Karl Guha, bestuursvoorzitter van Van Lanschot Kempen: "Onze roots in België gaan terug tot in de 17e eeuw en we zijn vanuit dit historische perspectief dan ook zeer enthousiast over deze samenwerking met Mercier Vanderlinden. Deze samenwerking past uitstekend in onze strategie om als gespecialiseerde wealth manager een leidende speler te zijn op onze tweede thuismarkt. Gezien onze vergelijkbare waarden, de bedrijfscultuur en de persoonlijke klantbenadering, zijn we ervan overtuigd dat we een sterke basis hebben gelegd voor een gezamenlijke goede toekomst."

Medeoprichter Stéphane Mercier: ‘We verheugen ons over dit partnerschap met Van Lanschot Kempen. De managing partners behouden een aanzienlijk belang en blijven actief in de onderneming. Dankzij deze sterke alliantie kunnen wij ons volop toeleggen op wat ons het nauwst aan het hart ligt: vermogensbeheer van topkwaliteit mét persoonlijke betrokkenheid met onze cliënten. Ons familiaal vermogen blijft volledig belegd in onze MercLin fondsen."

Naar 100%

Van Lanschot Kempen verwerft een 70%-belang in Mercier Vanderlinden, en zal dat stapsgewijs uitbreiden naar 100% per eind 2025. De transactie zal naar verwachting een impact hebben van ongeveer 4 procentpunt op de kapitaalratio van Van Lanschot Kempen. 

De transactie vindt plaats onder voorbehoud van goedkeuring van de toezichthouders en zal naar verwachting afgerond worden in het derde kwartaal van 2021, met inachtneming van de genoemde voorwaarden. Meer weten? Bekijk de presentatie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie