Nieuws

Europese fondsenhuizen doen goede zaken

Ondanks toenemende coronazorgen kozen Europese fondsbeleggers afgelopen maand voor meer risico. Maar Europese aandelen wisten daar opnieuw niet van te profiteren.

Ondanks de verslechterende situatie met betrekking tot de COVID-19-pandemie in sommige delen van Europa was februari 2021 opnieuw een positieve maand voor de Europese fondsensector.

De aanbieders van actieve beleggingsfondsen (+11,8 miljard euro) en ETF's (+17,5 miljard euro) hadden over omzet geen klagen. Sterker, doordat beleggers massaal geldfondsen verkochten was het plaatje voor langetermijnfondsen nog mooier. Deze kenden een instroom van maar liefst 88,1 miljard euro. 

Aandelenfondsen (+50,0 miljard euro) waren afgelopen maand veruit het meest verkocht. De categorie werd gevolgd door obligatiefondsen (+17,4 miljard euro), mixfondsen (+11,1 miljard euro) en alternatieve fondsen (+8,6 miljard euro). Geldmarktfondsen (-58,8 miljard euro) gingen daarentegen van de hand. Beleggers verkeerden duidelijk in een risk-on-modus.

De fondscategorie aandelen wereldwijd (+17,2 miljard euro) was opnieuw het meest populair. Techaandelen hielden zich als goede tweede opmerkelijk goed staande (+7,2 miljard euro), terwijl Absolute Return Bond (+5,9 miljard euro) de favoriet was van obligatiebeleggers. Voor hen was de maand februari er eentje om snel te vergeten. Logisch dat zij zochten naar strategieën, die beloven altijd een positief rendement te halen.

Laten we de geldmarktfondsen buiten beschouwing, want die worden vooral gebruikt om cash te parkeren, dan stapten Europese fondsbeleggers in februari vooral uit Zwitsers vastgoed, kortetermijnobligaties wereldwijd, en opkomende marktenobligaties in harde valuta.

Duidelijk is dat Europese fondsbeleggers in de eerste twee maanden van 2021 hun veilige havenbeleggingen verkochten en de opbrengst belegden in sectoren die voor extra spreiding zorgen.

State Street (+7,0 miljard euro) was in februari het best verkopende fondsenhuis, vóór BlackRock (+6,0 miljard euro) en Credit Suisse  (+3,0 miljard euro). ETF's speelden een vitale rol speelden in het succes van deze drie beleggingshuizen. Dat geldt vooral voor State Street en BlackRock die grootmachten zijn in de ETF-markt.


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?