Fleur van Dalsem werkt al tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine en zorgt voor de nodige vrouwelijke versterking op de redactie. Dames beleggen immers beter, toch?

Nieuws

Gezocht: hedgefund-startkapitaal

Per week vragen vijf nieuwe hedgefunds startkapitaal aan bij IMQubator. Slechts een op 50 aanvragen wordt gehonoreerd.

Per week vragen vijf nieuwe hedgefunds startkapitaal aan bij IMQubator. Slechts een op 50 aanvragen wordt gehonoreerd, zegt directeur Jeroen Tielman. Elke week is er wel nieuws over een nieuw te starten hedgefund. Zelfs in deze onzekere beurstijden en met al het ontslagnieuws. Of misschien juist met dat ontslagnieuws.

Dat zijn meestal ervaren handelaren of vermogensbeheerders van gerenommeerde huizen die voor zichzelf beginnen. Hoe komen die – vooral heren – aan hun startkapitaal? Uit ervaringen van Nederlandse hedgefunds, onder andere Aethra Asset Management en het DQS Fund, weten we dat startkapitaal aantrekken en doorgroeien niet zo eenvoudig is. IMQubator, een seed capital-verstrekker met APG als eerste investeerder en met haar kantoor in het Holland Financial Center Plaza, krijgt per week zo’n vijf aanvragen voor startkapitaal van beginnende hedgefundmanagers.

Sinds november 2011 is de vraag, vanuit Europa en vanuit Azië, voor het kapitaal van IMQubator verder gestegen. Volgens directeur Jeroen Tielman komt dat vooral omdat zij via een PR-bureau in Londen meer internationale bekendheid heeft gekregen. Verder werkt IMQubator met buitenlandse third party marketeers (onafhankelijke partijen die tegen betaling fondsen van nieuwe beleggers en dus nieuw geld voorzien; red), wat de buitenlandse naamsbekendheid ook vergroot.

Selecteren op toptalent
In de vier jaar dat IMQubator actief is, heeft het negen hedgefunds van kapitaal voorzien en een tiende fonds is in de maak. Stel, u bent een succesvol fundmanager en denkt dat u dit kunstje niet alleen kunt voor uw baas, maar zelf misschien wel beter.  Hoe zou u in aanmerking kunnen komen voor dat felbegeerde startkapitaal – 25 miljoen euro – van IMQubator?

Ongeveer 1 op de 50 investeringsaanvragen wordt gehonoreerd. Waar selecteren zij op? Tielman: “Vooral op toptalent, internationale reputatie, ervaring en honger naar succes. Voor ons als beleggers zijn beginnende hedgefunds van bewezen topteams het meest interessant. Zij brengen kennis en ervaring mee, weten hoe het spel in elkaar zit en zijn gedreven om te laten zien dat ze ook succesvol zijn zonder bank of vermogensbeheerder achter zich. Omdat wij – naast hun eigen geld – de eerste investeerders zijn, kunnen we bepaalde eisen stellen."

"Het is namelijk wel de bedoeling dat ze beleggersvriendelijk te werk gaan en niet alleen voor hun eigen gewin een hedgefund oprichten. Maar dat is meestal niet zo. Als een team begint werken ze vaak dag en nacht en zijn ze gedreven om de beste resultaten te halen. Uit studies blijkt ook dat beleggen in jonge hedgefunds meer oplevert dan in gevestigde fondsen. Puur vanwege hun gedrevenheid in combinatie met solide ervaring. Tot slot vragen we als eerste belegger voor die 25 miljoen ook een belang in de beheermaatschappij, dus niet alleen in het fonds. Dat betekent dat IMQubator ook rendement maakt als er nieuwe klanten bij komen."

De 'menskant'
De helft van de criteria is echt de ‘menskant’. Hoe beoordelen jullie die?
“Vooral op basis van diepgaande interviews niet alleen over bedrijfsprocessen maar ook over de dynamiek binnen het team, persoonlijke drijfveren en gedrag en keuzes in het verleden. Mijn partners en ik hebben door de jaren heen de nodige mensenkennis opgedaan. Maar we doen ook referentiechecks, en werken ook met second opinions. We kijken naar de balans in het team. Stellen ze vragen over mogelijke probleemsituaties en kijken naar de samenstelling van vaardigheden van het team.”

Wat zijn de belangrijkste risico’s voor startende fondsen?
“Het operationele proces, want met administratie en day-to-day bijkomstigheden hebben ze minder ervaring. Dat werd vroeger voor ze gedaan door hun werkgever en nu moeten ze dat zelf doen. Door ze te vragen om naar Amsterdam te verhuizen en de eerste jaren hier bij ons op kantoor te komen zitten, lossen we eventuele problemen in de kiem op."

"Momenteel zitten zeven van de negen door ons gefinancierde fondsen hier in ons kantoor aan de Zuid-as. Het tweede belangrijke risico zit in de groei. Het is de bedoeling dat ze na drie jaar voldoende vermogen hebben om het ook zonder ons te redden. Als ze te klein blijven, dan is stoppen soms een beter idee.”

Kritische grens
Wat is de kritische grens om door te gaan voor de fondsen?
“Dat bepalen we in overleg. We stellen ons op als partner, niet als schoolmeester. Om fondsen te helpen groeien, zijn we nu bezig met het opzetten van een speciaal netwerk van third party marketeers. Zij kunnen zorgen voor een nieuw vermogen voor de fondsen. Bovendien zijn we nu zelf bezig met het aantrekken van nieuw kapitaal van beleggers uit de rest van de wereld. Deze nieuwe grootinvesteerders kunnen dan extra investeren in de fondsen die wij het interessantst vinden.”

Zijn er bepaalde hedgefundstrategieën die jullie het meest interessant vinden om in te beleggen?
Nee, we hebben geen specifieke voorkeuren. We kijken naar talent, focus en risicobeheer. Illiquide strategieën, behalve credit-hedgefunds, daar beleggen we niet in. Focus kan bijvoorbeeld een long/short aandelenfonds zijn met duurzaam als actief thema. Dus niet dat ze alleen maar niet-duurzame bedrijven uitsluiten, maar heel duidelijk thema’s kunnen aangeven op grond waarvan ze ondernemingen selecteren die meer of minder aandeelhouderswaarde zullen creëren door innovatief in duurzaamheid  te zijn. Tot slot moet risicobeheer een natuurlijk onderdeel zijn van de strategie.”

Hoe volgen jullie je investeringen?
Onze Chief Investment Officer heeft wekelijks contact met zijn collega van het fonds. We vragen ze dan wat ze die week gedaan hebben en waarom. We houden ze daarmee scherp en letten op of beleggingsbeslissingen binnen het afgesproken risicobudget en -beleid passen.

Hoe zien jullie het huidige marktklimaat voor hedgefunds?
“Dit is het moment voor hedgefunds om te laten zien dat zij meer toegevoegde toegevoegde waarde kunnen bieden in een portefeuille dan long-only. Hedgefundmanagers vertegenwoordigen een “skill based asset class” en kunnen absolute return bieden. Wat betreft IMQubator; wij willen nieuwe investeerders aantrekken voor het eind van het jaar, als we voldoende geld hebben opgehaald dit investeringsfonds sluiten voor nieuwe beleggers en een volgend fonds beginnen.”

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40