Nieuws

Britse aandelen klaar voor forse inhaalslag

De Britse beurs is al lange tijd uit de gratie bij beleggers. Dat heeft geleid tot koersen die ver zijn achtergebleven bij de rest van de wereld. Vermogensbeheerder Schroders verwacht dat Britse aandelen op het punt staan een flinke inhaalslag te maken.

In Groot-Brittannië wordt de lokale aandelenmarkt wel eens vergeleken met de Dead-parrot-sketch van Monty Python. De reden: Britse aandelen lopen al jaren achter bij de rest van de wereld. Het is niks en het zal ook nooit meer wat worden. “This parrot is dead, it is no more, has ceased to be, it rests in peace. This is a ex-parrot...” Ook 2020 was weer een rampjaar voor de Britse beurs.

Vermogensbeheerder Schroders vergelijkt in een analyse de resultaten van Britse aandelen met die van de eurozone, Japan, opkomende markten, China en de VS. Wat blijkt? De London Stock Exchange blijft ver achter bij de rest. Het meest bij China, het minst bij de Eurozone. Maar in alle gevallen is het verschil schrikbarend groot.

Maar is de situatie echt zo hopeloos? Schroders waagt het te betwijfelen en geeft een aantal redenen waarom Britse aandelen het beter zullen doen dan de markt nu nog verwacht.

1. Internationale bedrijven

Een eerste misvatting bij beleggers is volgens Schroders dat aandelen altijd de richting van de economie volgen. Ervan uitgaande dat het Verenigd Koninkrijk het door Brexit nog jaren slechter zal doen dan de rest van Europa en de wereld, dan kun je niet anders dan concluderen dat het perspectief voor de Britse aandelenbeurs ronduit slecht is.

Maar Schroders wijst erop dat de correlatie tussen de plaatselijke economie en aandelenmarkt veel minder groot is dan vaak gedacht. "Natuurlijk zijn er beursfondsen die afhankelijk zijn van de Britse consument, maar het merendeel van de grote Britse bedrijven is internationaal actief en realiseert de omzetten vooral buiten het VK. Voor deze fondsen is de wereldeconomie veel belangrijker."

2. Hoezo Old economy!

Een tweede vooroordeel over de beurs van Londen is dat er vooral veel oude (afstervende) bedrijven een notering hebben. Denk aan olieconcerns, tabaksproducenten, banken en telecombedrijven.

Volgens Schroders is dat ten onrechte. "Er zijn wel degelijk veel jonge innovatieve bedrijven die met een grote discount noteren, juist vanwege dit vooroordeel en het feit dat internationale beleggers het VK mijden."

Dat Britse aandelen weinig geliefd zijn, blijkt onder meer uit de fundflows die voor Britse aandelen al sinds 2014 negatief zijn. De discount van Britse bedrijven is daardoor sterk toegenomen en beweegt nu op hetzelfde niveau (discount van 40%) als eind jaren 80 toen Maggie Thatcher in het VK de scepter zwaaide. 

Een fonds dat volgens Schroders bijvoorbeeld veel last heeft gehad van de Britse discount is Ocado. Dat is een detailhandelsconcern dat al vroeg inspeelde op de verschuiving naar onlinehandel, maar door internationale beleggers lang werd genegeerd. Pas in 2018 is de stijgende lijn langzaam opgepakt en vanaf 2020 kwam het aandeel in een stroomversnelling. Schroders verwacht dat er meer van dit soort bedrijven worden opgepikt. 

3. Niet duurzaam?

De Britse beurs wordt ook vaak als weinig duurzaam beschreven. Dat komt door het relatief grote aantal banken, mijnbouwbedrijven, olieconcerns en tabaksproducenten, die een notering hebben. Ook hier kijken beleggers volgens Schroders niet verder dan hun neus lang is. “Er worden een heleboel investeringen gedaan door Britse PLC’s die een bijdrage zullen leveren aan het realiseren van een CO2-uitstoot van nul.” 

Het zijn niet altijd de meest bekende namen. Schroders noemt onder andere het ZeroCarbon Humber-project dat zich richt op CO2-opslag met behulp van de technologie van het bedrijf Drax. HyNet North West zet in op de waterstofexpertise van Johnson Matthey en de Oxford Energy Superhub werkt aan een nieuw soort accu van Invinity Energy Systems. Daar komt bij dat Schotland enkele van de grootste windparken ter wereld heeft, zowel op zee als op land. "Het VK loopt met duurzame energie samen met Scandinavië voorop."

Tenslotte zijn er nog de mijnbouwbedrijven die hoe je het ook wendt of keert cruciaal zijn voor de energietransitie. Voor windmolens, accu’s, zonnepanelen, etc. zijn immers grote hoeveelheden grondstoffen nodig, zoals koper, lithium, kobalt, nikkel, platina en zeldzame metalen. "Hoe meer er wordt geïnvesteerd in duurzaamheidsprojecten, des te beter dat is voor de mijnbouwers."

Veel dividend

Sprekend over de mijnbouwbedrijven kom je meteen uit bij een andere reden waarom beleggers van oudsher graag in het VK belegden, maar nu minder: het relatief hoge dividend.

Helaas heeft ook hier corona een flinke streep door de rekening gehaald. Met name de banken hebben hun dividendbeloftes moeten inslikken. Maar ook andere sectoren zoals de detailhandel en reisbranche hebben het gemiddelde dividendrendement flink omlaag getrokken.

Schroders denkt echter dat deze dividendverlagingen tijdelijk zijn. De banken en verzekeraars keren bijvoorbeeld langzaam alweer terug naar de aantrekkelijke winstuitkeringen van voorheen, de mijnbouwers sowieso. Schroders denkt dat het VK vanuit een dividendoogpunt nog altijd een van de meest aantrekkelijke markten ter wereld is.

Het is volgens Schroders een kwestie van tijd totdat ook bedrijven van buiten het VK de koopjes in het Verenigd Koninkrijk zullen ontdekken, wat het aantal fusies en overnames kan aanjagen. Voor je het weet zit je dan in een booming markt, en kunnen gelijkenissen met een andere Monty Python-sketch worden getrokken: “Always look on the bright side of life."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus