Nieuws

Vijf redenen om EMD lokale valuta te kopen

Volgens vermogensbeheerder Eaton Vence mogen obligaties uit de opkomende markten, vooral die genoteerd in lokale valuta, in geen goed gespreide beleggingsportefeuille ontbreken.

De Amerikaanse vermogensbeheerder Eaton Vance ziet goede kansen voor obligaties uit opkomende markten, en dan met name de obligaties in lokale valuta. Dat staat in het rapport Five reasons to be bullish on local-currency emerging market debt.

1. Meer economische groei

Een belangrijke reden om optimistisch te zijn, is de relatief hoge economische groei van landen als China, Zuid-Korea en Taiwan. Door hun resolute optreden aan het begin van de uitbraak van Covid-19 zijn deze landen de coronacrisis beter doorgekomen dan het Westen. Maandenlange lockdowns bleken niet nodig. Dat is economisch uiteraard een voordeel, dat ook nog lang na corona voelbaar zal zijn.

Een gezonde economie is over het algemeen goed voor de obligatiemarkt omdat het de kans op wanbetalingen kleiner maakt. Het zorgt in dit geval bovendien voor extra steun voor lokale munteenheden, zoals de Chinese yuan en Koreaanse won. 

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

2. Meer rente

EM-obligaties hebben net als aandelen een turbulent 2020 achter de rug met een heel diep dal in maart-april gevolgd door grote koerswinsten in de rest van het jaar.

Ondanks deze winsten ziet Eaton Vance nog kansen voor verder herstel. EM-obligaties - en dan met name weer die in lokale valuta – zijn toch nog behoorlijk achtergebleven. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het opgelopen renteverschil tussen EM-obligaties en obligaties uit de VS en Europa.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

3. Verzwakking dollar

Het is niet alleen de economische groei die gunstig uitpakt voor EM-obligaties. Er zijn ook andere macro-economische omstandigheden die de obligatiemarkt in de opkomende markten vleugels kunnen geven.

Allereerst zijn dat de centrale banken in de VS, EU, VK, Zwitserland en Japan die vastberaden lijken om de rente laag te houden, onder de inflatie. Dat levert een enorme berg aan obligaties op met een negatieve reële rente. Voor de meeste beleggers betekent dit dat zij op zoek moeten naar alternatieven. In de opkomende markten zijn die volop voorhanden.

Ten tweede heeft de grootste economie ter wereld - de VS - te maken met een twin deficit, een tekort op de lopende rekening (handelsbalans) en een tekort op de begroting. Zo’n dubbeltekort kan slecht uitpakken voor de dollar. Het is misschien zelfs wel de bedoeling van de Federal Reserve om de dollar te verzwakken. Want een zwakkere dollar betekent dat de dollarschulden minder waard worden en de concurrentiepositie van Amerikaanse bedrijven erop vooruitgaat.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Een verzwakking van de dollar kan voor beleggers reden zijn om wat minder dollarschulden in de portefeuille te houden. Het mooie is dat de Fed klaar staat als koper, terwijl centrale banken in opkomende markten juist steeds terughoudender worden met het stimuleren van de economie door middel van een ruim monetair beleid. 

4. Niet geliefd

Met de gunstige vooruitzichten voor EM-obligaties zou je verwachten dat de weging ervan in modelportefeuilles recent is toegenomen. Maar niks is minder waard. Ondanks het koersherstel eind vorig jaar is de uittocht van internationale beleggers uit EM vrolijk doorgegaan. EM-obligaties zijn daardoor zwaar onderwogen geraakt. Volgens Eaton Vence kan het niet anders dan dat deze onderweging in de nabije toekomst wordt weggepoetst.

5. Genoeg keuze

Opkomende landen verschillen enorm van elkaar. Er zijn landen met hoge schulden, en landen met lage schulden. Landen die vrijwel alleen drijven op grondstoffen, terwijl andere juist weer volop consumentenartikelen produceren.

Tijdens corona was er veel angst voor wanbetalingen. Daar hadden veel opkomende markten mee te maken. Inmiddels is duidelijk dat deze zorgen overtrokken waren.

Enkele landen die er voor Eaton Vance in positieve zin uitspringen wat betreft verwacht rendement zijn: Uruguay, Mexico, Columbia, Indonesië, Egypte, Servië, Oekraïne, Rusland, Thailand en Maleisië.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus