Nieuws

Beleg niet groen maar blauw

Walvissen en plankton spelen een essentiële rol in de strijd tegen klimaatverandering. Volgens BNP Paribas AM wordt dat in beleggerskringen nog te weinig erkend.

Bij duurzaam beleggen denk je snel aan zaken als windmolens, zonnepanelen, bosbouw of stuwmeren. Een essentiële investering wordt echter vaak over het hoofd gezien. Dat is de blauwe economie, of preciezer gezegd, het behoud van walvissen en fytoplankton in de wereldzeeën.

In het rapport Saving whales means saving the planet legt BNP Paribas Asset Management uit hoe dat zit.

Fotosynthese 

Veel mensen denken bij CO2-opslag in eerste instantie aan bomen, maar  fytoplankton is feitelijk veel belangrijker. Deze micro-organismen die leven in de zee, maar ook in moerassen en meren, zijn net als bomen voor hun energieverzorging afhankelijk van fotosynthese, waarbij kooldioxide (CO2) wordt geconsumeerd en zuurstof (O2) uitgestoten.

De micro-organismen zijn daarin zo goed dat ze samen meer dan de helft van alle zuurstof op aarde produceren. Tegelijkertijd nemen de fytoplankton in de oceaan jaarlijks evenveel CO2 op als 1,7 biljoen bomen. Dat staat gelijk aan vier keer het Amazonegebied.

Blauwe vinvis

Het mooie van balein- of baardwalvissen is dat ze enorme hoeveelheden plankton eten, waarmee ze dus inherent CO2 opslaan. Als een walvis sterft, neemt de walvis die CO2 mee naar de bodem van de oceaan, waar het vervolgens eeuwen wordt vastgehouden.

Volgens BNP Paribas eet een volwassen blauwe vinvis - de grootste baleinwalvissoort - per jaar het equivalent van 424 kilo CO2. Als het dier sterft, neemt het gemiddeld 33 ton aan CO2 met met zich mee naar de zeebodem.

Symbiose

Intussen leeft fytoplankton ook weer voor een deel van de uitwerpselen van walvissen. Met andere woorden, hoe beter het met de walvis gaat, des te beter gaat het met plankton en daarmee wordt het opwarmen van de aarde afgeremd.

Helaas is de realiteit anders. Intensieve visserij en scheepvaart bedreigen de walvisstand. BNP Paribas vindt daarom dat walvisvriendelijke scheepvaart en visserij een belangrijke rol zouden moeten spelen bij de zogenoemde ESG-beleggingscriteria. Want gezonde wereldzeeën zijn goed voor walvissen en daarmee goed voor het klimaat en de wereldeconomie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?