Nieuws

Wat te denken van de huidige hausse van overnames en fusies?

Dit jaar steeg de wereldwijde markt van fusies en overnames met 33%. Het aantal gelanceerde SPAC's rijst de pan uit. Capital Group schetst de kansen en risico's.

Er zit de nodige beweging aan het overname- en fusiefront. In januari en februari was de wereldwijde markt van fusies en overnames goed voor 484,5 miljard dollar, een stijging van 33% ten opzichte van vorig jaar. Volgens vermogensbeheerder Capital Group hebben bedrijven nu meer vertrouwen in de toekomst, en bovendien zitten ze op een recordbedrag aan cash.

Ook het aantal SPAC's dat in 2020 werd gelanceerd, geeft aan dat de pijplijn voor overnames uitzonderlijk hoog is. “SPAC’s hebben doorgaans twee jaar de tijd hebben om een deal te vinden of het geld wordt teruggestort”, zegt Wendt. “Er zullen veel nieuwe bedrijven op de markt komen, wat geweldig is voor een organisatie met diepgaande onderzoekscapaciteiten.”

Pas op met grote overnames

De Harvard Business Review waarschuwde onlangs wel dat de huidige "once-in-a-generation opportunity to make acquisitions" kan leiden tot deals die uiteindelijk meer kwaad dan goed doen. Ook bij Capital Group zijn ze geen fan van grootschalige overnames. “Ik heb er te veel gezien die niet werkten”, zegt Wendt. “Vaak zijn fusies en overnames een product van een bedrijf dat geen brandstof meer heeft. Ze mislukken net zo vaak als ze succesvol zijn.”

"Grote overnames mislukken net zo vaak als ze succesvol zijn"

Maar het juiste managementteam kan het verschil maken. “Veel managers houden van hun bedrijven, en zijn bereid om te verkopen als ze de aandeelhouderswaarde kunnen maximaliseren”, zegt Wendt. “Een van mijn favoriete voorbeelden is een luchtvaartmaatschappij die zichzelf verkocht op een moment dat het heel goed ging. De CEO zei dat zijn bedrijf op lange termijn geen winnaar kon worden in een consoliderende sector.”

Aan de andere kant zijn er bedrijven geweest die ongelooflijke aanbiedingen hebben afgeslagen om vervolgens tientallen jaren weg te kwijnen in een poging terug te keren naar die hogere koers.

Hete sectoren

In welke sectoren worden er vooral M&A's verwacht? “Grote spelers van contactloze betalingen zoals PayPal blijven overnames doen, maar kunnen uiteindelijk zelf het doelwit worden.” Casino-exploitanten zijn op zoek naar manier voor meer digitaal aanbod. In de mediasector is er meer concurrentie bij het creëren van content, en het is onduidelijk of alle programma's zich goed laten vertalen naar streaming. “Zullen Amazon, Netflix of Disney+ content kopen op dezelfde manier als CBS en ABC dat ooit deden?”

Ondertussen gaat de voorliefde van Big Pharma met zijn lege pijplijnen door om kleinere bedrijven over te nemen, die medicijnen hebben die de wettelijke goedkeuring naderen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen