Nieuws

East Capital: Roemeense lente

Oost Europa-belegger East Capital overziet de schade op zijn speelveld. Peter Håkansson ziet kansen vooral in Roemenië.

Het jaar dat voorbij is gaat de geschiedenisboeken in als het jaar van de Arabische lente, de oplaaiende eurocrisis en protesten in Rusland na de verkiezingen. 2011 wordt in elk geval niet herinnerd als een goed jaar voor de aandelenmarkten. Ook 2012 zal het nodige te brengen hebben. Peter Elam Håkansson, hoofd van het portfolio management team bij East Capital ziet kansen vooral in Roemenië.

Het afgelopen jaar hebben de markten in Oost-Europa fors ingeleverd. Het slechtste heeft Griekenland gepresteerd met een terugval van ruim 53%. De Baltische staten maken een herstel door, Letland heeft het van de oostelijke markten het beste gedaan in het afgelopen jaar (zie grafiek). East Capital weet dat de aandelenmarkten zullen herstellen na zware tijden.

 

Met de oplopende rente in de Bric-landen vloeit kapitaal naar de kleinere opkomende economieën. Die groeien vaak harder en kennen lagere waarderingen. Wel wijst Håkansson erop dat de risico’s in die landen ook groter zijn en de liquiditeit een beperking.

In Oost-Europa ziet East Capital Roemenië als favoriet. De economie is in 2008 hard geraakt door de financiële crisis, maar het land heeft forse hervormingen achter de rug, waardoor het land momenteel beter gepositioneerd is. Uniek zijn de vijf beursgenoteerde ‘privatisation funds’ en het ‘compensation fund’. Die fondsen beschikken over een gediversifieerde portfolio en een grote blootstelling aan de groei van de Roemeense economie.

Håkansson wijst erop dat vele geleerden een ei leggen over China en de harde landing die de economie dreigt te maken. Een mening die Håkansson niet deelt. De langzamere groei is broodnodig, om oververhitting te voorkomen. Hij ziet echter geen scenario waarin de economie vastloopt. Håkansson heeft voor elk land wel een mening:

  • Rusland – waarderingen zijn te laag. Er zijn politieke risico’s, maar de markten overdrijven.
  • Turkije – te snelle groei heeft oververhitting en inflatie veroorzaakt
  • Oekraïne -  aanhoudende politieke onrust geeft druk op de aandelenmarkt
  • Oostenrijk – de banken lijden onder de financiële crisis in andere landen
  • Centraal Europa – Hard geraakt door de eurocrisis, Hongarije ligt ook overhoop met het IMF

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?