Nieuws

Goudmarkt wordt gemanipuleerd

Beleggers in goud worden gemanipuleerd, zegt goudgoeroe Jon Nadler. "Grondstoffen zijn niet immuun voor zwaartekracht."

Voor het eerst gebruikt Jon Nadler, senioranalist metalen bij Kitco, het woord ‘manipulatie’ in een artikel. De aanleiding vormt het bereiken van de laagste goudprijs in twee maanden tijd, en hoe de wereld volgens Nadler wordt ‘gemanipuleerd’ door de propaganda die de grondstoffenmarkt bezoedelt.   

Wat er nu gebeurt, is niets meer dan de simpele wet van zwaartekracht, stelt Nadler schertsend. De zwaartekracht van vraag en aanbod, wel te verstaan. Al jarenlang wordt beleggers voorgehouden, nee, ze worden gehypnotiseerd, dat de Indiase en Chinese honger naar grondstoffen niet te stillen is. Al maanden proberen Nadler en de zijnen diezelfde beleggers de andere kant van de medaille te laten zien; dat ook grote economieën als China en India niet immuun zijn voor de economische zwaartekracht.

Met de vertraging van de economische groei in beide landen, neemt immers ook de vraag naar bepaalde metalen af. Met de onvermijdelijke prijsdaling ten gevolge, rekent Nadler voor. Kortom, om mensen voor te houden dat dalingen in de grootste economieën ter wereld de grondstoffenmarkt ongemerkt voorbij zouden gaan, is pure manipulatie. Nadler had u nog zo gewaarschuwd.

Schuldig zijn niemand minder dan de verkopers van het edelmetaal, haalt Nadler uit naar de World Gold Council. Waarschuwingen van economen en analisten – zoals eerder deze week nog van econoom Dennis Gartman – worden acuut gevolgd door replieken waarin de goudhandelaren proberen de nodige damage control te doen. Hun propaganda drong afgelopen jaar helaas krachtiger door dan de realiteit, aldus Nadler.

India en China: minder honger
En met de prijsdaling van goud is het nu de realiteit die de inhaalslag maakt. Recente cijfers uit India, ’s werelds grootste consument van goud, spreken boekdelen. Nadler haalt ze graag aan. Dankzij een tuimeling van de Indiase roepie, krijgen lokale prijzen een flinke boost, waardoor de Indiase import van goud met zo’n 16% kan afnemen, citeert Nadler de Bombay Bullion Association.

De aankoop van goud komt dit jaar waarschijnlijk uit op 800 ton, zo’n 160 ton minder dan in 2010. Ook de Chinese groeiverwachtingen liegen er niet om. De vraag is inmiddels niet meer of groei van de Chinese economie de komende tijd zal afnemen, maar hoeveel de groei zal afnemen. “Probeer die cijfers en wetenschap maar eens te rijmen met de berichten die het World Gold Council de wereld in stuurt. Mij lukt het niet,” zegt Nadler. De onverzadigbare honger valt dus wel te stillen.

De boodschap van Nadler is duidelijk: beleggers, laat u niet in de luren leggen, de prijs van goud beweegt mee met de zwaartekracht van de wereldeconomie. Ergo: hij daalt. Nadler besluit tenslotte zijn betoog met een citaat van Brett Korsgaard, journalist en goudexpert, die ook al langere tijd de alarmbellen rinkelde over de dalende goudprijs en de tegenstrijdige berichten in de media. Een toepasselijk stukje poëzie.

And the people bowed and prayed
To the neon god they made
And the sign flashed out its warning
In the words that it was forming
And the sign said, "The words of the prophets are written on the subway walls
And tenement halls"
And whispered in the sounds of silence

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus