Walter Jans is directeur van research- en opleidingsinstituut BBOC.
Nieuws

Beter defensief dan offensief

Ondanks goede beursjaren 2009 en 2010 blijven offensieve portefeuilles nog altijd achter bij defensieve, becijfert BBOC.

Het is geen nieuws dat het de afgelopen tien jaar alles behalve een feestje is geweest op de financiële markten. Sterker nog, naast de jaren dertig uit de vorige eeuw, is het afgelopen decennium voor beleggers het slechtste uit de geschiedenis. Niet alleen liggen de aandelenrendementen ver onder hun historisch langetermijngemiddelde van circa 8%, maar ook de rendementen op staatsobligaties zijn een stuk lager dan in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Bij elkaar opgeteld blijven er dan ook (ongeacht het beleggerprofiel) zeer magere rendementen over, die de belegger allesbehalve zullen enthousiasmeren. In de tabel (zie onder) staan de behaalde rendementen van de verschillende risicoprofielen uit BBOC Research van de afgelopen drie, vijf en tien jaar. Hoe defensiever het risicoprofiel des te hoger het percentage obligaties en des te lager het percentage aandelen. De verhouding tussen aandelen en obligaties staat tussen haakjes vermeld.

  • Klik op de grafieken voor groter formaat


Klik op de grafiek voor een grote versie


Klik op de grafiek voor een grote versie

Daarnaast zijn ook de historische rendementen van een wereldwijde aandelenbelegging, een Europese obligatiebelegging en een spaardeposito (éénjaars) over die perioden vermeld. Opvallend is dat over de afgelopen tien en vijf jaar defensieve beleggers veel betere rendementen hebben behaald dan offensieve beleggers. Dit gaat tegen de langetermijnverwachting in dat offensieve portefeuilles beter renderen dan defensieve portefeuilles. In de afgelopen drie jaar ontstond er wat dat betreft alweer een meer normaal beeld.

Offensief nog steeds achterop
De rendementen van de offensieve portefeuilles namen aanzienlijk toe ten opzichte van de defensieve portefeuilles, maar lagen wel nog steeds (iets) lager. Echter, de slechte maand juli en de desastreuze maand augustus van afgelopen zomer zullen dit beeld weer geheel teniet doen. Wederom zullen offensieve beleggers het veel slechter doen dan hun defensieve tegenhangers.

Beleggingsadviseurs en -specialisten worden hiermee voor een grote uitdaging gezet. Zij zijn gewend hun handelswaar (mede) op basis van historische rendementen te verkopen. Zij krijgen nog wel eens het verwijt juist rendementen te laten zien uit die perioden waarin de performance goed uitpakt. Op dit moment is dat een nogal moeilijke opgave, omdat zich in de afgelopen tien jaar drie keer een stevige bearmarkt heeft voorgedaan en het selecteren van een ‘gunstige’ periode niet mogelijk is.

Natuurlijk moet het beleggingsspel op de vooruitkijkspiegel en niet op de achteruitkijkspiegel gespeeld worden. Maar kunnen we de eindbelegger hiervan overtuigen? Zoals gezegd, worden hem (door de aanbieders) recente historische rendementen voorgespiegeld, die in veel gevallen lager zijn dan de opbrengst van een spaarrekening. In die zin dagen de huidige omstandigheden beleggingsadviseurs uit om hun cliënt te overtuigen dat beleggen op lange termijn (wat is lange termijn?) meer oplevert dan sparen op basis van andere gronden dan (recente) historische rendementen.

Eén meevallertje heeft de adviseur daarbij wel. De huidige stand van de spaarrente. Ook de spaarrente staat op een historisch laag niveau, sterker nog er is sprake van een negatieve reële rente, en is daarmee net als de recente historische beleggingsrendementen niet uitnodigend.

BBOC presenteert in elk nummer van IEXProfs de restultaten van hun onderzoek naar modelportefeuilles van verschillende aanbieders (zie het kader hiernaast). Deze keer de netto resultaten tot en met 30 juni 2011, gerangschikt op het gemiddelde driejaars rendement.


 

Walter Jans is directeur van research- en opleidingsinstituut BBOC. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.

Lees meer

    Outlook 2022