Nieuws

Recordvraag naar goud door Aziaten

Grootverbruikers- en investeerders China en India domineren de goudmarkt. Dat doen ze ook het tweede deel van 2011.

De goudmarkt is één van de meest dynamische, en vooral sterke markten van het moment. De World Gold Council bekijkt het tweede kwartaal van 2011 en constateert dat de totale mondiale vraag naar goud het tweede kwartaal  met een totale omvang van 919.8 ton een ‘bijna-record’ van 44,5 miljard dollar noteerde. Met dank aan de twee dominante grootverbruikers – en vragers van het moment: India en China.

Het is eveneens aan hen te danken dat deze groei ook het komende half jaar onverminderd sterk zal zijn, denkt de WGC. China en India waren samen goed voor 55% van de totale vraag naar goud, maar daarnaast met  een aandeel van 52% ook de grootste investeerders in de markt. Zowel de marktdominantie van de Chinezen en Indiërs, als de grote mondiale vraag zullen de tweede helft van dit jaar net zo sterk blijven, voorspelt de internationale commissie.

De hoge prijs van goud - dit kwartaal steeg de prijs gemiddeld met 26% tot een recordhoogte van 1,506.13 dollar - doet hier geen afbreuk aan, zegt Marcus Grubb, managing director van het World Gold Council. Als verklaring voor de aanhoudende groei van de goudmarkt noemt het instituut drie invloedrijke factoren:

  • De hogere goudprijs van het afgelopen kwartaal heeft geen nadelige gevolgen gehad voor de Chinese en Indiase vraag: deze groeien met respectievelijk 25% en 38% ten opzichte van Q2 in 2010. Gezien de toegenomen welvaartsniveaus, hoge inflatieniveaus en de feestelijkheden waarvoor men in die landen traditiegetrouw gouden attributen koopt, zal de groei onverminderd aanhouden.
  • De gevolgen van de Europese schuldencrisis, de Amerikaanse kredietverlaging, aanhoudende inflatiedruk en de nog altijd fragiele vooruitzichten voor westerse economische groei blijven investeringen in de goudsector opvoeren.
  • Centrale banken blijven – ook in tijden van crisis – goud kopen om hun reserves te diversificeren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus