Nieuws

ING: overwogen in koper door China

ING Investment Management handhaaft haar overwogen positie in koper, ondanks de recente prijsdaling.

ING Investment Management handhaaft haar overwogen positie in koper, ondanks de recente prijsdaling. Dat meldt de vermogensbeheerder in een persbericht. Een belangrijke reden is dat ING verwacht dat de Chinese vraag naar koper binnenkort zal aantrekken.

Volgens Koen Straetmans, Senior Strateeg Real Estate & Commodities, zijn de cijfers over de Chinese koperimport verwarrend. “In februari daalde de invoer aanzienlijk, maar deze verstoring was te wijten aan het Chinees Nieuwjaar. Maart gaf een omslag te zien, waarbij de koperimport steeg. In april en mei vielen de kopervolumes echter terug met een daling van respectievelijk -18,2% en -25,3% op jaarbasis en van begin dit jaar tot heden.

“Kennelijk is China gevoeliger geworden voor grondstoffenprijzen. De importvolumes dalen voor bepaalde grondstoffen waarvan de prijzen sterk zijn gestegen, zoals koper en steenkool. Vervolgens rijst de vraag of dit te wijten is aan een daling van de eindvraag of dat dit meer samenhangt met voorraadbeheer. In onze optiek lijkt dat laatste het geval te zijn.”

Het feit dat de koperprijzen in de Shanghai Futures Exchange (SHFE) lager lagen dan in de London Metal Exchange (LME) maakte import onaantrekkelijk. Nu de  SHFE-prijzen boven die van LME zijn geklommen, zal dit volgens ING binnenkort veranderen en leiden tot een stijging van de koperimport.

ING wijzigde de positie met betrekking tot landbouw echter van overwogen naar neutraal. Redenen daarvoor zijn de seizoensinvloeden, de minder ongunstige weersomstandigheden en zorgen over de regelgeving rond de handel in derivaten. De extreme mondiale weersomstandigheden van het afgelopen jaar zullen in de zomermaanden naar verwachting normaliseren, afgezien van verwachte droogteperiodes in de VS.

Voor maïs handhaaft de vermogensbeheerder haar overwogen positie. Volgens ING staan de stocks-to-use-ratio’s op het laagste niveau sinds de jaren zeventig en neemt het gebruik van maïs als veevoer steeds meer toe. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus