Fleur van Dalsem werkt al tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine en zorgt voor de nodige vrouwelijke versterking op de redactie. Dames beleggen immers beter, toch?

Nieuws

Luxeprobleem voor EValuation Capital

Het kip-en-ei-probleem waar veel hedgefunds tegen aanlopen, daar heeft het EV Smaller Companies Fund geen last van.

Op het Hollandse Hedgefund Seminar (30 mei 2011) ging het mede over het kip-en-ei-probleem waar veel Nederlandse hedgefunds tegenaan lopen. Ze zijn te klein om de interesse  te wekken van grote beleggers, die alleen in grotere fondsen mogen beleggen, en daardoor groeit het fondsvermogen van Hollandse hedgefunds doorgaans maar langzaam. Kijk naar Aethra Asset Managament, dat recent besloot de deuren van zijn fondsen te sluiten wegens onvoldoende aanwas van nieuw vermogen.

De beheerders van het EV Smaller Companies Fund hebben wat dat betreft een luxe positie. Het fondsvermogen van dit – enige – hedgefund van EValuation Capital is sinds het laatste bezoekje van IEXProfs (maart 2009) gestegen van ongeveer 50 miljoen naar 73 miljoen euro. Fondsbeheerder Charles Estourgie, partner en manager bij het fonds, sluit niet uit dat het fonds in de toekomst een keertje dicht zal gaan. Niet vanwege gebrek aan geld, maar juist door teveel vermogens-aanwas.

vlnr: Patrick de Pont, Charles Estourgie, Willem de Vlugt

“We hebben geen harde grens, maar als je berekent dat de gemiddelde onderneming waarin wij beleggen een marktkapitalisatie heeft van 500 miljoen euro en wij 1 à 2% van het aandelenkapitaal willen hebben voor een voldoende liquide positie, en wij ongeveer 25 longposities hanteren, dan weet je dat het fonds maximaal 150 tot 300 miljoen euro groot kan worden.

“Die groeistop zou dan overigens alleen gelden voor nieuw geld van nieuwe klanten. Bestaande klanten mogen altijd meer beleggen en kunnen ook maandelijks uitstappen. Het is ook vanwege de persoonlijke benadering naar klanten dat de fondsmanagers het fondsvermogen niet tot aan de hemel willen laten groeien. Het lijkt dus vooral een luxeprobleem, een groeiend fondsvermogen.

Lustrum
In mei bestond het EV Smaller Companies hedgefund vijf jaar. Reden voor een bescheiden feestje voor het driekoppige fondsmanagement, maar deze mijlpaal was beleggingstechnisch niet zo belangrijk als de driejaargrens, aldus Estourgie. Met een trackrecord van drie jaar wordt een fonds interessanter voor institutionele beleggers. “We merkten dat meteen aan de instroom”, aldus Estourgie.

In die vijf jaar was het dieptepunt de start van de crisis en het bijbehorende rendement in 2008. Maar volgens Estourgie viel het verlies met 12% achteraf mee. “In 2009 maakte het fonds het goed met een rendement van 35%, maar belangrijker voor participanten was hoe wij door de crisis zijn gekomen. Sinds ons vorige gesprek hebben we een rendement gemaakt van 68% met een nettomarktexposure van 52%. Dat betekent dat we hierbij geen (extra) gebruik hebben gemaakt van leverage en daar letten klanten ook op.”

Die klanten, die werven Estourgie en zijn medebeheerders vooral via referenties van bestaande klanten. “Ons product – een small- en midcapfonds met nadruk op persoonlijk contact met klanten – leent zich minder voor actieve reclame. De inleg is minimaal 100.000 euro, dus dat beperkt ook het soort klanten.”

Katalysator
In Nederland is het beleggingslandschap door de crisis verandert, zo ondervinden de managers van het EV Smaller Companies Fund. “Bij banken letten ze meer op kosten en zijn ze dus kritischer over de hoeveelheid aandelen die hun analisten volgen. Er moet natuurlijk wel geld te verdienen zijn aan die aandelen. Dat betekent dat vooral kleine bedrijven niet meer gevolgd worden. Voor Nederlandse bedrijven zoals Grontmij en Macintosh wordt de spoeling wel erg dun."

"Steeds meer kleinere bedrijven – niet alleen in Nederland, maar ook in België (Zetes en Barco) en Duitsland – leiden een sluimerend bestaan op de beurs. Ook al doen ze het verder operationeel prima. Dat betekent dat wij ons oordeel over zo’n bedrijf niet altijd meer tegen dat van een analist kunnen aanhouden, maar ons huiswerk maken we evengoed wel. Wij zijn het merendeel van de werkweek bezig met het analyseren van ondernemingen. Op papier, waarderingstechnisch of door middel van een bedrijfsbezoek.” 

Het aandeel wordt niet alleen in portefeuille genomen op basis van onderzoek. Er moet ook een bepaalde toekomst in zitten. Het idee is dat er binnen zes tot twaalf maanden een bepaalde katalysator zichtbaar wordt. Bijvoorbeeld een overname door de onderneming, uitkering  van dividend of inkoop van eigen aandelen.

Brunel & BinckBank
Een overname van het bedrijf kan ook. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Crucell en Draka, twee fondsen die in portefeuille van het EV Smaller Companies Fund zaten. M&A is echter geen aparte strategie van de fondsmanagers, maar is momenteel wel aantrekkelijk. 

Estourgie: “De overheid heeft nog nooit zoveel schuld gehad en de bedrijven nog nooit zoveel  cash. Een paar jaar geleden hadden bedrijven ook een dik gevulde portemonnee, maar toen moesten ze het vaak afleggen tegen private equity. Die zijn nu als gevolg van de crisis een beetje van het toneel verdwenen.  Toch gaat het bij ons vooral om beleggingen in interessante bedrijven en als die worden overgenomen is dat mooi meegenomen.” 

Volgens Estourgie is Brunel zo’n interessant bedrijf. “De onderneming heeft geen schulden, een nettokaspositie en heeft met het onderdeel Brunel Energy - een beetje een ondergeschoven kindje – een interessant deel van de markt in handen. Of andere uitzenders Brunel willen hebben? Ik denk het wel, maar wanneer dat gaat gebeuren, dat weet ik niet.”  Daarnaast noemt Estourgie BinckBank een interessant aandeel. “Ja, er is sprake van consolidatie in die sector, maar we zien straks wel waar zij staan.”

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Beleggen in 2018