Fleur van Dalsem werkt al tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine en zorgt voor de nodige vrouwelijke versterking op de redactie. Dames beleggen immers beter, toch?

Nieuws

AXA IM registreert fund-of-hedgefund in NL

AXA Investment Managers heeft vanaf vandaag een van zijn fund-of-hedgefunds in Nederland geregistreerd. Aarnout Snouck, de baas van de Alternative Investments-tak van de Franse verzekeraar, vertelt waarom Hollanders meer in hedgefunds willen beleggen en wat de beleggingsstrategie van zijn fonds is.

AXA Investment Managers heeft vanaf maandag een van zijn fund-of-hedgefunds in Nederland geregistreerd. Het AXA Select Alpha Fund – instap vanaf 10.000 euro, 1,5% managementfee, 10% performance fee – is opgericht in 2006 en heeft zo’n 300 miljoen onder beheer.  AXA IM fund of hedge funds beheert op dit moment meer dan 4 miljard gespreid over diverse fondsen en mandaten.

Volgens  Aarnout Snouck, Director of Alternative Investments bij de investment-tak van het Franse AXA, neemt de interesse van Nederlandse beleggers en vermogensbeheerders in hedgefunds weer toe. Nederlandse beleggers lopen volgens hem voorop op Engeland, Zwitserland en Frankrijk bij deze hernieuwde interesse. Hoe kan dat?

Snouck: “ Omdat Nederlandse private banks volop bezig zijn met het aanbrengen van diversificatie in de portefeuilles door middel van het alloceren naar hedgefunds.” Het AXA fonds heeft van oudsher een institutioneel karakter. “ Het overgrote deel van de belleggers in AXA Select Alpha hebben een institutioneel karakter en zijn vooral geïnteresseerd in fondsen met een lage volatiliteit.  Dat betekent dat we geen torenhoge rendementen najagen, maar streven naar een lager risico met stabielere rendementen. Private banks houden sinds de crisis ook van lage volatiliteit,” aldus Snouck.

Juiste managers
Qua rendementen kan het AXA fund-of- funds eenvoudig concurreren met benchmarks. Sinds de oprichting in oktober 2006 heeft het fonds bijna 20% beter gepresteerd dan de HFRX Global Hedge Fund Index en 30% beter dan de wereldaandelenindex van MSCI. Het fonds belegt in zo’n 40 hedgefunds uit verschillende categorieën. En dan maakt het niet uit of ze uit Amerika, Europa of Azië komen.

Het beleggingsteam bestaat uit 40 professionals die kantoor houden in Londen, Parijs en Hongkong. De selectie van beleggingsideeën voor het fonds gebeurt zowel top down als bottom up. Het belangrijkste is  volgens Snouck het constant zoeken naar ‘return drivers’. “We kiezen er eerst voor om bepaalde strategieën te over –of onderwegen en kijken daarna welke hedgefundmanagers wereldwijd de beste zijn in hun soort.“

Maar hoe kiest het team van Snouck de juiste managers? “Al onze mensen zijn traders geweest en iedereen heeft veel verstand van én ervaring met  het deel van de markt dat zij volgen.  Zo kunnen zij controleren en verifiëren of wat de hedgefundmanager zegt over een markt of zijn fonds wel klopt. Voor  het gevaar van de starmanager – een eenling die een fonds kan maken of breken – is Snouck niet bang.

Takers of providers
“Wij zitten niet in hedgefunds die minder dan 500 miljoen in portefeuille hebben. De beste managers zijn wel heel bekend, maar kunnen dat niet alleen en hebben een team achter zich. Voor ons zijn een riskmanager, een compliance officer , een goede infrastuctuur en dito systemen belangrijke criteria om geld in een hedgefund te beleggen. Dat kost geld en is alleen te betalen door grotere hedgefunds. “

Een andere criterium die het fonds hanteert is de voorkeur om tenminste 20% van de portefeuille te alloceren aan zogenaamde liquidity takers. Liquitity takers  zijn hedgefunds die opereren in liquide markten en dus snel kunnen reageren op veranderingen en in het algemeen goed preseteren ten tijde van crises. De fondsmanagers die vallen onder de categorie ‘liquidity providers’ – die dus zelf markten moeten onderhouden – vindt het team van Snouck selectief interessant. “Zij verliezen sneller geld als het misgaat.”

Hoe lang het AXA Select Alpha Fund belegt blijft in een hedgefund hangt af van de markt en de strategie. Snouck legt uit: “Een manager met een global macro-strategie zal soms langer moeten wachten totdat zijn visie uitkomt, terwijl een trader zijn portefeuille soms wel vier keer per dag omgooit. Een global macro-fund zal doorgaans langer in onze portefeuille zitten dan een tradersfund.”

Staartrisico
Verder kijkt het team naar hedgefundmanagers die goed gebruik maken van het ‘tail risk.’ “Beleggers maken vaak gebruik van puts om hun posities af te dekken. Het is aantrekkelijk om die put mee te laten bewegen omhoog als de koers van een aandeel (commodity etc) stijgt. Wij zijn ook fans van managers die dan niet perse een aandelen- of indexput kopen – die zijn vaak duur -  maar kijken waar bescherming het goedkoopst is. De dollar gaat doorgans omhoog als aandelen dalen, dus een  call op de dollar is dan veel interessanter. “

En wat verwachten de hedgefundspecialisten van AXA voor 2011? Snouck: “Momenteel zijn global macro, managed futures en event driven hedgefunds het meest kansrijk. Wij zijn momenteel minder te spreken over equity long/short-hedgefunds.  De volatility is laag, terwijl de correlatie tussen aandelen momenteel hoog is."

"Als er bijvoorbeeld iets gebeurt in de olie-industrie, dan reageren alle olie-aandelen daarop. Er is dankzij de goed gevulde balansen van bedrijven wel meer overname- en fusie-activiteit, maar dat wordt beter gevolgd door managers van event-driven hedgefunds. CTA’s (commodity traders) hebben goed geld verdient, maar wij verwachten dat de trend van hogere grondstofprijzen nog niet voorbij is."

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Beleggen in 2018