Nieuws

Hoezo nog obligaties kopen?

Hedgefondsmanager Ray Dalio begrijpt niet waarom beleggers überhaupt nog obligaties kopen. Tegelijkertijd waarschuwt hij voor een bankrun als beleggers massaal hun obligaties inruilen voor cash.

“Why in the World Would You Own Bonds”. De titel van Ray Dalio’s laatste blog op Linkedin zegt eigenlijk al genoeg. De beroemde belegger en oprichter van hedgefonds Bridgewater Associates ziet geen enkel brood in obligaties. De lage, soms zelfs negatieve rente maakt het volgens hem een volstrekt zinloze belegging.

"Het hele idee van beleggen is om geld opzij te leggen, zodat je meer koopkracht hebt in de toekomst." In de VS, Europa, Japan en China is dat met (staats)obligaties volgens Dalio steeds lastiger.

Het ergst is de situatie in de eurozone en Japan waar de rente ruim onder het inflatieniveau ligt. In de VS is er nog een klein kansje dat de koopkracht behouden blijft, maar ook daar is het kantje boord.

Bloedbad

Dalio: “Als de rente op obligaties lager is dan de inflatie, dan zou je als belegger toch zaken moeten kopen die de inflatie tenminste bijbenen of overtreffen? We zien een hoop investeringen die daaraan voldoen.”

Dalio vreest dat als zijn zicht op de markten wordt gedeeld door een breder publiek dit tot een bloedbad op de obligatiemarkten kan lijden. Ook de dollar kan hard worden geraakt. Dat heeft weer met China te maken.

In China is het automatisme van lenen en geld bijdrukken door de centrale bank, veel minder opgetreden. Bovendien is de rente daar minder gedaald. Volgens Dalio kan dit met name voor de dollar problematisch worden als Westerse institutionele beleggers hun focus verleggen naar China.

Het is voor Dalio niet ondenkbaar dat de dollar dan zijn status van reservevaluta verliest. Voor de VS zou dat betekenen dat het veel duurder wordt om geld te lenen.

Fed en ECB maken zich geen zorgen

De Amerikaanse Federal Reserve en de ECB zeiden deze week nog dat ze zich weinig zorgen maken over wisselkoersen, inflatie en de obligatiemarkt. Hun voornaamste zorg is de economische groei.

Mocht de inflatie de komende maanden oplopen, dan zien ECB en Fed dat als een tijdelijk fenomeen. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell blijft de rente nog jaren laag.

Hogere rente of inflatie

Dalio maakt een andere rekensom. Als overheden meer obligatieleningen willen uitgeven, terwijl er geen vraag naar die obligaties is, dan zullen de rentestanden moeten stijgen (en de obligatiekoersen dalen). Tenzij centrale banken besluiten de geldpers aan te zwengelen om daarmee de obligaties op te kopen. In dat geval krijg je meer inflatie en/of een zwakkere munt. 

Het grootste gevaar is een kettingreactie. Als beleggers massaal hun obligaties omzetten in cash om daarmee goederen, diensten en andere assets te kopen.

Bankrun

Probleem is dat er zoveel schuld in omloop is dat het dan makkelijk tot een moment kan komen dat overheden niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen, met als ultieme gevaar een run op de bank.

If any significant amount tried to make that shift a “run on the bank”-type dynamic would ensue. When such a dynamic – which I call a “reverse wave” – occurs, there is no stopping it.

Dalio vergelijkt de huidige situatie met eerdere periodes in de geschiedenis waarin de schulden hoog waren en centrale banken veel geld bijdrukten.

Het advies aan beleggers is om goed op voortekenen te letten voor als het misgaat. Een van de voortekenen is het opkopen van obligaties door centrale banken, terwijl de markten en de economie sterk zijn. Dat duidt erop dat er weinig animo is die obligaties te kopen.

Een andere factor waar beleggers op moeten letten, is de hoeveelheid obligaties die wordt opgekocht door centrale banken. Als de kwantitatieve verruiming (QE) sprongsgewijs toeneemt, dan wordt het kritisch voor de markten.

Modelportefeuille

Het mogen duidelijk zijn dat in de modelportefeuille van Dalio momenteel weinig obligaties zitten en veel aandelen. Cash heeft ook weinig zin vanwege het hoge inflatierisico. Sterker, vanwege de lage rente is het interessant om nu geld te lenen. Dalio zet zijn valutakaarten op de Chinese renminbi.

In de VS en de EU moeten beleggers verder rekenen op hogere belastingen en kapitaalbeperkingen. Overheden moeten immers op een of andere manier hun uitgaven financieren. Als dat lastiger wordt op de obligatiemarkt, dan zijn belastingen een logisch alternatief. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie