Nieuws

De gouden eeuw van Azië

Sterk coronamanagement, hoge groei, stijgende welvaart, technologisch vernuft. Alles wijst volgens Pictet AM op een gouden eeuw voor Azië. Schroders is minder positief. Het vreest voor het knappen van een Aziatische aandelenzeepbel.

De industriële revolutie bezorgde Europa een welvaartssprong in de 18e en 19e eeuw. De 20e eeuw behoorde aan de Verenigde Staten met zijn onbegrensde mogelijkheden. Maar de 21e eeuw wordt de eeuw van Azië. Dat is de stellige overtuiging van vermogensbeheerder Pictet AM op basis van de eerste 20 jaar van deze eeuw en de vooruitzichten voor de rest.

De Pictet-economen Patrick Zweifel en Luca Paolini zijn om verschillende redenen dolenthousiast over de regio, waarbij de focus niet alleen op China ligt, maar ook op landen als Vietnam en India, landen met een enorm potentieel.

Sterk coronamanagement

Het eerste wat Pictet opvalt, is hoe goed Azië de crisis heeft gemanaged in vergelijk tot de VS of Europa. “Dankzij het voorbeeldige management van de pandemie is de economische activiteit in de hele regio grotendeels teruggekeerd naar het niveau van voor de covid-19-crisis”, stellen Zweifel en Paolini in de publicatie Nieuwe Aziatische eeuw: kansen na de pandemie.

Dat voorbeeldige management bestond ten eerste uit het snel onder controle krijgen van het virus. Daarnaast was het economische beleid veel voorzichtiger en gematigder dan in het Westen. “Neem nu China. Hoewel het land zich in het epicentrum van de pandemie bevond, hoefden beleidsmakers zich niet te beroepen op buitensporige fiscale of monetaire maatregelen. De op een na grootste economie ter wereld ging de crisis in met een overheidsschuld van minder dan 50% van het bbp, wat naar verwachting tegen 2022 zal stijgen tot 67,7%. Het beeld is vergelijkbaar met de rest van opkomend Azië en steekt gunstig af tegen de G5-economieën waar de gemiddelde schuldquote tegen 2022 waarschijnlijk meer dan 150% zal bedragen.”

Azië is er met andere woorden in geslaagd om de groei te ondersteunen zónder toekomstige financiële risico's te riskeren.

Structurele hervormingen en vrijhandel

Azië heeft zijn kracht natuurlijk niet alleen te danken aan een beter beheer van de coronacrisis. Veel belangrijker nog zijn de baanbrekende hervormingen van de afgelopen 20 jaar, een proces waarvan Pictet verwacht dat het in het komende decennium zal versnellen. “Sinds de Aziëcrisis eind jaren 90 hebben Aziatische landen de basis voor welvaart op lange termijn versterkt door hun institutionele en regelgevende kader en hun kapitaalmarkt te hervormen en het internationale concurrentievermogen te verbeteren. De landen zijn bovendien meer gaan samenwerken.”

Dat laatste kreeg vorig jaar november nog een extra impuls door het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), een samenwerkingsverband dat de handel in goederen, diensten en investeringen tussen 15 landen bestrijkt, waar 30% van de wereldbevolking woont.

Pictet verwacht dat dit de regionale handel een boost zal geven. Het zal bovendien zorgen voor meer buitenlandse directe investeringen (BDI).

Hogere levensstandaard

Waar stijgen de inkomens het snelst? Ook in Azië is dat bij een nieuwe middenklasse met een goed gevulde portemonnee. "Hun consumptie- en beleggingsgewoonten zullen van steeds grotere invloed worden", zegt Pictet, wat ook voor westerse beleggers uiteraard gevolgen heeft.

In de belangrijke aandelen - en obligatie-indices, zoals de MSCI World index, dan het percentage Azië nog altijd relatief klein. “Opkomend Azië maakt slechts 10% uit van de wereldwijde aandelenmarktindex en slechts 3% van de tegenhanger in obligaties, en dat terwijl de regio ongeveer 24% van zowel de wereldeconomie als de wereldwijde bedrijfswinsten vertegenwoordigt.” Je kunt op twee vingers natellen dat dit gaat veranderen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Een sleutelrol speelt daarbij uiteraard weer China dat al een tijdje bezig is met het langzaam versoepelen van de regels voor buitenlandse beleggers. Het heeft ook een nieuwe beurs in Nasdaq-stijl gelanceerd en andere initiatieven genomen om financiering aan te trekken voor zijn toekomst-technologieën.

Pictet verwacht dat er op deze voet door wordt gegaan, soms met regionale experimenten zoals onlangs in Shenzhen waar aandelenindex-futures zijn gelanceerd en offshore lokale staatsobligaties in yuan, terwijl sommige bedrijven aandelen mogen uitgeven.

De keuze voor groeiaandelen

Een beetje afgehaakt in de coronacrisis is India, maar Pictet gaat er vanuit dat ook dit land weer zal aanhaken bij China en de rest van Azië. Voor 2021 verwacht Pictet een monstergroei van 13,1%. Dat schept natuurlijk mogelijkheden voor beleggers.

Voor de hele regio geldt dat de voorkeur van Pictet AM duidelijk uitgaat naar groeiaandelen. Dat zijn overigens niet alleen big-tech technologiebedrijven, maar ook groeiparels in de voedingsindustrie. Pictet: “Wij verwachten dat de groeiaandelen de komende vijf jaar met bijna 12% per jaar zullen stijgen. Dat is bijna het dubbele van ontwikkelde markten."

Maar ook Aziatische obligaties in lokale valuta's zouden volgens Pictet moeten kunnen  profiteren van de economische groei. Dat geldt met name voor Chinese obligaties, zeker nu beleggers in het Westen geconfronteerd worden met hogere inflatieverwachtingen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Aziatische zeepbel?

Robin Parbrook, hoofd Aziatische aandelen bij Schroders, is minder optimistisch. Volgens hem vertonen de Aziatische markten inmiddels zeepbeltekenen. Gekeken naar de koerswinstverhoudingen lijken Aziatische aandelen volgens hem niet zo extreem duur. Het rendement op aandelen (return on equity) staat wel onder druk, maar er is een cyclische verbetering te verwachten, zodra de economie normaliseert.

Parbrook: "Maar de de winstgroei moet aanzienlijk zijn om de huidige aandelenprijzen te rechtvaardigen." Volgens Parbrook is die kans klein. Hij noemt dat een van de belangrijkste risico’s voor dit jaar. "Alle sectoren koersen in de buurt of boven hun historische bandbreedte. Mogelijk zijn de aandelenprijzen in Azië dan niet extreem, maar ze zijn historisch gezien wel duur."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

EV over de top

Parbrook maakt zich al langer de meeste zorgen over biotech, elektrisch vervoer (EV) en internet (BEVI-sectoren). De EV-aandelen zijn een van de duidelijkste zeepbellen die Parbrook in zijn 30-jarige carrière heeft gezien. "Technisch zijn deze auto’s allemaal gelijk. Een elektrische auto bestaat uit een accu, motor en een hoop elektronica. De toetredingsdrempels tot de markt zijn laag. Dan is er een hoop geld beschikbaar en schieten start-ups als paddenstoelen uit de grond. Genoeg ingrediënten voor een prijzenoorlog."

Parbrook maakt in dit verband  een vergelijking met wat er in het recente verleden met smartphones en platte televisieschermen is gebeurd. Consumenten zullen de meest recente auto’s, met fraai design en de laatste software willen kopen." Parbrook voorspelt dat EV-aandelen teleurstellend gaan presteren." Zorgen heeft Parbrook ook over internetaandelen. "Het is zeker geen sector waar iedereen een winnaar is."

Pas op!

Parbrook maakt zich dan ook steeds meer zorgen dat buitensporige euforie veel internetaandelen naar zeepbelachtige waarderingen drijft, waardoor ze kwetsbaar zijn voor zeer scherpe dalingen als de hoge verwachtingen voor omzet en winst niet worden waargemaakt. Betere kansen ziet hij in de halfgeleider- en hardwaresector. "Maar zeepbelachtige omstandigheden zijn duidelijk aanwezig in een groot en groeiend deel van het Aziatisch beleggingsuniversum, dus voorzichtigheid is geboden."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus