Nieuws

Explosieve koersontwikkeling groene energie is geen hype

Duurzame energieaandelen zijn in 2020 hard opgelopen. De koersontwikkeling lijkt op de fase voor de kredietcrisis van 2008. Toen stortte de markt in. Volgens de Zwitserse bank UBP hoeven beleggers zich daar dit keer geen zorgen over te maken.

De laatste paar maanden zijn de energieaandelen flink gestegen. Toch blijft het een sector waar beleggers de laatste jaren weinig lol aan hebben beleefd, tenzij ze vol hadden gekozen voor groene energie, want daar staan alle seinen op groen. 

In 2020 waren de verschillende binnen de energiesector extreem groot. Zo steeg de S&P Global Clean Energy index met 140%, terwijl de MSCI World Energy index met ruim 30% kelderde.

De grote vraag is dan natuurlijk of hier geen sprake is van een bubbel. Er is al eens eerder een hype geweest in duurzame energieaandelen. Dat was in de aanloop naar de kredietcrisis. Dat ging toen schreeuwend mis.

Alles spreekt voor groen 

De Zwitserse private bank Union Bancaire Privée (UBP) acht de kans op een crash dit keer heel klein. Daarvoor hebben de producenten en uitbaters van zonnepanelen en windmolens de wind teveel mee. 

Analist Mathieu Nègre wijst allereerst op de omzetgroei. In 2020 werd overal in de wereld meer groene stroom verbruikt, terwijl de vraag naar fossiele brandstoffen afnam. Duurzame energie paste daarmee perfect in de beleggerstrend naar groeiaandelen.

China en de VS

Tweede aspect dat misschien nog wel belangrijker is, is dat groene energie nu veel goedkoper is dan 10 jaar geleden. Voor zonnepanelen en windenergie is eigenlijk geen subsidie meer nodig. Zelfs de molens op zee naderen break-even, het punt waarop een investering winst begint op te leveren.

Ten slotte is er uiteraard de opwarming van de aarde en het besef dat daar nu eindelijk iets aan gedaan moet worden. Europa heeft zich met zijn klimaatakkoord vastgelegd op het drastisch reduceren van het gebruik van fossiele brandstoffen. China lijkt te volgen. En ook de VS komt onder Joe Biden over de brug met baanbrekende klimaatplannen.

Al die plannen moeten natuurlijk nog worden omgezet in de praktijk, maar het moet wel heel gek lopen, wil de vraag naar duurzame energieproducten en diensten niet enorm stijgen de komende decennia. De enige waarschuwing die UBP afgeeft, is dat het geen rechte lijn omhoog zal zijn. Het wordt een rocky ride met goede vooruitzichten op hoge rendementen aan het eind van de rit. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus