Nieuws

IEX Fonds 40: massale valpartij

Slechts een handjevol fondsen weet te ontkomen aan het rentegeweld en de techdip. Year-to-date handhaaft de IEX Fonds 40 wel een plusje.

Beeld: ANP Foto

Voor een echt stevige minmaand moeten we bijna een jaar terug, naar de daling-voor-in-de-geschiedenisboekjes van maart 2020. Na een jaar opzienbarend herstel, dat zelfs tot een onverwacht positief jaarrendement voor 2020 van meer dan 10% leidde, ervoeren de fondsmanagers in de IEX Fonds 40 in de afgelopen maand voor het eerst weer eens hoe verlies smaakt.

Niet alle fondsmanagers trouwens, want er waren een paar positieve uitschieters, maar gemeten naar 1-maandsrendementen duiken maar liefst 31 van de 40 fondsen in de rode cijfers.  

Met name de vastgoed-, high yield- en dividendfondsen hielden het hoofd nog netjes boven water in een periode waarin de MSCI World Index met ruim 1% kopje onder ging, en de AEX Index en de Euro Stoxx 50 juist een lichte stijging lieten zien. 

Waar zat de pijn vooral? Uiteraard in de obligatiefondsen, die allemaal, op de highyield-sector na, een veer moesten laten vanwege de oplopende rente. Ook de technologiezware aandelenportefeuilles - goed vertegenwoordigd in deze index na jaren sterke prestaties - kregen een dreun door de draai die de afgelopen maand plaatsvond van groei naar waarde.

Een krap plusje

Is dat een tijdelijke of een blijvende draai? Wie het weet mag het zeggen, in ieder geval zal het antwoord erop bepalend zijn voor de verdere prestaties van de IEX Fonds 40 dit jaar. Voor het jaar staat de index nog in de plus, maar na de -3,7% van de laatste maand is de marge flink geslonken. De passieve tegenhanger van de IEX Fonds 40, de geheel uit indextrackers opgebouwde Index 20+, doet het op dat gebied iets beter.

Er zijn wel wat opvallende sterkhouders aan te wijzen in het deelnemersveld van 40 fondsen. UIteraard het Magna New Frontiers Fund, dat niet alleen het maandoverzicht (zie hieronder) aanvoert, maar zich ook comfortabel in de Top-3 year-to-date nestelt met een keurige +9,1%. De frontier markets-collega's van East Capital - nieuwkomer in de index - blijven daar iets bij achter, maar vormen met +3,8% year-to-date een goede middenmoter.

Lees ook: Meer groei, minder volatiliteit in Frontier Markets


Ook opvallend is de prestatie van de Nederland-fondsen, die tot nu toe in 2021 met alle asset classes de vloer aanvegen. Nederlandse aandelenfondsen zitten niet zozeer inde index als bron van extra verwacht rendement, maar vooral om er een vleugje home bias mee aan te brengen.

Dat zowel het Kempen Orange Fund als het Add Value Fund zo sterk uit de startblokken zouden schieten dit jaar had - op de managers na - waarschijnlijk niemand durven voorspellen. Het is aan het year-to-date-rendement van beide fondsen te danken dat de IEX Fonds 40-index überhaupt nog groene cijfers schrijft na de eerste negen weken in 2021.

Goud bungelt onderaan

Overigens hebben beide fondsen het wel van de januarimaand moeten hebben: in februari bleven ze rond het nulpunt hangen. Verderop in het lijstje laten de emerging marketsfondsen nog maar eens zien hoe volatiel de opkomende markten kunnen zijn: in de laatste maand stevig onder water, terwijl de year-to-date-rendementen uitstekend zijn. 

In het kader van het aanzwellende inflatierumoer zijn de grondstoffenfondsen interessant. BGF World Gold draagt dit jaar de rode lantaarn: goud is even helemaal uit de mode, terwijl het toch als inflatiehedge geldt. Het lijkt erop dat de oplopende rente meer wordt gezien als negatief voor goud (dat geen rente uitkeert), dan als een voorbode voor stijgende inflatie.  Robeco SAM Materials beweegt zich meer in de grondstoffen voor (bijvoorbeeld) batterijen en nieuwe technologie en is wat cyclischer van aard: februari was slecht, maar year-to-date staat er nog een nette plus. 

 

IEXFonds40, ranking februari 2021

De IEX Fonds 40-index bestaat uit 40 toonaangevende, actief beheerde fondsen in 20 asset categorieën (2 fondsen per categorie). Aan het begin van ieder kalenderjaar worden fondsen die niet langer aan onze selectiecriteria voldoen vervangen door nieuw geselecteerde fondsen en krijgen alle fondsen een gelijke weging (2,5%).

De index bestaat sinds 2009 en boekte sindsdien een koersrendement van 205%. In 2012 kreeg de IEX Fonds 40 een passieve tegenhanger in de vorm van de geheel uit indextrackers opgebouwde IEX Index 20+. De berekening en administratie van beide indices is in handen van Circle Partners. De stand is dagelijks te volgen op de voorpagina van IEXProfs.nl.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie