Nieuws

Doen! Private debt in de modelportefeuille

Volgens BNP Paribas AM vormen private obligatieleningen een welkome aanvulling voor een modelportefeuille. Het verbetert namelijk de diversificatie en vermindert de volatiliteit.

De vrije kapitaalmarkt heeft heel veel voordelen, zoals transparantie en liquiditeit. Maar er zijn ook een paar nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat alles op elkaar is gaan lijken. Met Chinese aandelen hedgen tegen een koersval op Wall Street, heeft niet zo veel zin.

De negatieve correlatie tussen aandelen en obligaties is ook niet meer wat het geweest is. Lagere obligatiekoersen lokten lagere aandelenkoersen uit. Sprekend over de obligatiemarkt: ondanks de recent stevig gestegen rentes valt er met de huidige yields nog altijd geen rijkelijk belegde boterham te verdienen.

Private schulden

David Bouchoucha van BNP Paribas Asset Management raadt beleggers daarom aan ook private schulden te kopen. Deze bieden hogere rentevergoedingen en fluctueren veel minder heftig dan beursgenoteerde obligatieleningen. 

Volgens Bouchoucha is er tegenwoordig de keuze uit drie soorten bedrijven, die driftig om niet-beursgenoteerde financiering verlegen liggen:

  1. Bedrijven die tijdens de coronacrisis keihard geraakt zijn, waarschijnlijk moeten reorganiseren en dringend verlegen zitten om geld. Denk bijvoorbeeld aan de luchtvaart. 
  2. Bedrijven die het ook erg moeilijk hebben, maar waarvan je op je vingers kan natellen dat ze ook weer snel opveren als de economie opengaat. Denk aan toerisme, horeca, evenementen, etc.
  3. Bedrijven die eigenlijk best lekker draaien, maar die altijd geld nodig hebben voor investeringen: gezondheidszorg, telecom en andere ict-bedrijven.

Infrastructuur

De sector die Bouchoucha het meest aanspreekt, is infrastructuur omdat de inkomsten in deze sector over het algemeen vrij veilig zijn. Er moet wel goed gekeken worden naar de precieze risico’s per project. Een vliegveld dat wil uitbreiden, is minder safe dan een nieuwe snelweg. Hetzelfde geldt voor commercieel vastgoed. Aan een lening voor de bouw van een logistiek centrum kleven heel wat minder risico's dan de renovatie van een winkelcentrum.

Tenslotte gaat Bouchoucha ervan uit dat institutionele beleggers leningen in principe altijd geven voor de lange termijn: 10, 20, 30 jaar. Dat betekent wel weer dat er goed moet worden gekeken naar milieu- en arbeidsaspecten. De milieu- en arbeidsregels worden de komende jaren waarschijnlijk alleen maar strenger.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?