Nieuws

Jong en onervaren wint het soms van oud en wijs

Jonge fondsmanagers missen weliswaar ervaring, maar begrijpen moderne trends beter dan hun oudere collega's. Dat is waardevolle kennis.

In de beleggingswereld is een goede trackrecord van groot belang. Van de 90-jarige Warren Buffett - de oprichter van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway - weet iedereen dat hij geen rare dingen doet met het aan hem toevertrouwde geld. Dat geldt ook voor ervaren fondsmanagers. Liever geen broekie dus van 30 die uw geld beheert?

Citywire ging op onderzoek uit bij enkele grote fondsselectors om te kijken wat hun voorkeur heeft, jong of oud. Wat blijkt, is dat de meesten van hen toch vooral voordelen zien van jonge fondsmanagers, zolang ze maar ingebonden zijn in een sterk en ervaren team.

Moderne technologie

Het grote voordeel van jonge fondsbeleggers is dat ze bepaalde trends beter begrijpen. Iemand van 60 kan minder goed inschatten wat de impact is van nieuwe apps, bitcoins en andere moderne technologieën dan Alexander Klöpping, of een andere hipster.

Hetzelfde geldt voor groene en sociale beleggingen (ESG). Ook op dat gebied zijn jongeren vaak wat frisser van geest dan oudere beleggers die jarenlange ervaringen hebben met fossiele brandstoffen.

Disruptie

“Wat wij zien, is dat er een trend is naar beleggingsstrategieën waar jonge managers beter zicht op hebben”, zegt Luca Anzola van Fideuram Investimenti. “Ik heb het dan over aandelenstrategieën die te maken hebben met thema’s als de circulaire economie, moderne vormen van mobiliteit, communicatieapparatuur, etc.” 

Marco Vironda van AZ Fund Management sluit zich daarbij aan. “Het is voor iemand die de opkomst van bedrijven als Netflix of Spotify van dichtbij heeft meegemaakt makkelijker om disruptieve technologieën te herkennen dan een ouder persoon.”

Nick Leeson

Maar er kleven natuurlijk ook nadelen aan een jonger iemand. Is hij of zij wel te vertrouwen met zoveel geld? Doet hij geen domme dingen? Het zou niet de eerste keer zijn dat een jonger iemand zo veel macht krijgt dat hij volkomen doordraait. Denk bijvoorbeeld aan de beruchte effectenhandelaar Nick Leeson die voor zijn beursmanipulaties 6,5 jaar de bak in moest.

Anzola denkt daarom dat het belangrijk is dat jonge managers onderdeel uitmaken van een team waar zowel jonge als ervaren beleggers in zitten (een paar vrouwen en mensen van kleur zou trouwens ook niet zo gek zijn).

Een breed netwerk is voor elke fondsmanager belangrijk. “Bij onze assessment van de kwaliteit van een fonds speelt de ervaring van het managementteam een sleutelrol.”

Plakken aan het pluche

Volgens Vironda kan ouderdom en ervaring overigens ook een nadeel zijn. Voor Buffett geldt dat misschien niet, maar er zijn fondsmanagers die te lang blijven plakken aan het pluche, met grote gevolgen voor hun beleggersklanten.

Bill Gross is daar een voorbeeld van. De medeoprichter van Pimco stond jaren bekend om zijn feilloze intuïtie bij obligaties. Maar de laatste jaren voor zijn vertrek was hij die touch helemaal kwijt, met zeer nadelige gevolgen voor de rendementen van 's-werelds grootste obligatiebelegger.

Citywire vond overigens ook enkele partijen die het weinig uitmaakt of een fondsmanager jong of oud is.

“If they're good enough, they're old enough”, zegt Nick Wood van Quilter Cheviot.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie