Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Grondstoffen in de lift

Met grondstoffen is het tegenwoordig kopen of houden. Wat zijn de argumenten om in een nieuwe supercycle te geloven? Eelco Ubbels van Alpha Research pluisde de rapporten van 62 assetmanagers door.

Voor commodities was 2020 een beroerd jaar. Met een min van 30,5% was het verreweg de slechtste performer van alle beleggingscategorieën. Het was een groot contrast met de plus 18,2% in 2019. Maar inmiddels is er sprake van een duidelijke ommekeer. Voor veel assetmanagers is het moment weer aangebroken om in commodities te stappen.

Afgelopen december stonden grondstoffen in de consensus-ranking van 62 assetmanagers zelfs bovenaan met een sterk positieve aanbeveling. Momenteel zijn aandelen weer favoriet, maar nog steeds gevolgd door commodities.

De consensus voor grondstoffen is momenteel gematigd positief, waarbij de meeste assetmanagers  (55%) de kat uit de boom kijken met een neutraal standpunt. Van de 15 grootste beleggingshuizen ligt het percentage houdadviezen nog hoger met 73%. Daar staat wel weer tegenover dat heel weinig assetmanagers grondstoffen op een verkoop hebben staan. Het is kopen of houden.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Een diverse mix

Het laatste decennium was er eentje van vooral prijsdalingen in de grondstoffenmarkt. Lage economische groei, overproductie en amper inflatie joegen de prijzen van grondstoffen naar beneden. Vooral de betekenis van inflatie moet niet worden onderschat, want behalve als spreidingsinstrument  worden commodities traditioneel gezien als een goede hedge tegen inflatie. Nu de inflatie aantrekt, weten beleggers ook grondstoffen weer te vinden.

Praten over commodities is voor een belangrijk deel praten over olie. De olieprijs noteert nu boven de 60 dollar. Dat is een prijsniveau dat sinds begin vorig jaar niet meer is gezien. In april vorig jaar werd het absolute dieptepunt bereikt met een olieprijs de 20 dollar. Heel kort was de prijs zelfs negatief.

Maar de beleggingscategorie bestaat niet alleen uit olie. Industriële metalen, goud, zilver, koffie en cacao doen ook mee. Alle hebben hun eigen prijskenmerken. Economische groei is goed voor industriële metalen. Goud gedijt bij lage rentes en hoge beursvolatiliteit.

Positieve draai

In november vorig jaar waren van de Top 15 assetmanagers alleen Invesco en Northern Trust nog onderwogen in grondstoffen. Northern Trust was sceptisch over de olieprijs en ook Invesco zag weinig rendementsmogelijkheden. Beide assetmanagers denken er nu anders over. Invesco verwacht een economisch herstel waardoor cyclische activa, zoals private equity, industriële grondstoffen en vastgoedfondsen, beter zullen presteren.

Volgens Northern Trust kunnen grondstoffen vooral profiteren van hogere inflatieverwachtingen. Dat aspect wordt door meer assetmanagers onderschreven. Franklin Templeton: “Wij geloven dat fiscale verruiming en liquiditeitsondersteuning de groei en de vraag naar grondstoffen zullen ondersteunen. Prijzen zijn nog laag, terwijl een lichte inflatie in het verschiet ligt."

Fiscale stimuli duw in de rug

Het positieve advies van Neuberger Berman is deels gestoeld op het monetaire aspect. Een zwakke dollar drijft de prijs van grondstoffen omhoog. "Grondstoffen hebben achtergelopen bij de daling van de dollar." Daarnaast verwacht het beleggingshuis dat de enorme Amerikaanse fiscale stimulus zijn weg zal vinden in de reële economie, wat positief kan uitpakken voor goud en andere metalen."

Ook LGT Capital houdt nog een overweging in goud aan. Amundi sluit zich hierbij aan: “Wij blijven positief over goud, ondanks de recente correctie, vooral door het voortdurende verruimende beleid van centrale banken op de lange termijn."

Niet alle asset managers wijzen op het argument van inflatie. ING Investement Office: “Omdat de prijzen van de meeste grondstoffen herstellen en de winsttaxaties van analisten al geruime tijd stijgen, achten we de risico-rendementsverhouding van de sector interessant."

Ook Morgan Stanley rekent op een fors economisch herstel en adviseert de meer risico-georiënteerde cliënten om met behulp van actieve managers posities in te nemen in deze ruim brede activaklasse.

Liever niet

Uiteraard zijn er ook nog assetmanagers die commodities liever mijden. Barclays is er daar eentje van. "Grondstoffen blijft voor ons een assetclass met weinig overtuigingskracht."

Ook Aberdeen Standard Investment is niet overtuigd: “Deze sector die normaal gesproken bekend staat om zijn spreidingsvoordelen en ongevoeligheid voor inflatie, heeft onze aandacht. Helaas staat deze sector de laatste jaren synoniem voor volatiliteit en tegenvallende rendementen. De huidige crisis heeft daar geen verandering in gebracht."


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?