Nieuws

Private equitymarkt: Nu nog heter

Het kan niet op. Corona heeft niet kunnen verhinderen dat de private equitymarkt in 2020 verder vooruit denderde. Leverage was geen probleem. Hoge waarderingen ook niet. 2021 belooft volgens Bain & Company pas echt een spectaculair jaar te worden. Als dat maar goed gaat.

Ondanks de enorme schok in het tweede kwartaal werd 2020 een heel goed jaar voor buy-outs. Er werden voor in totaal 592 miljard dollar aan deals gesloten, 8% meer dan in het (record)jaar 2019. Ruim 410 miljard dollar daarvan kwam tot stand in het derde en vierde kwartaal. Dat staat in het nieuwste Global Private Equity Report van Bain & Company.

Zowel kopers als verkopers hielden zich gedeisd toen Covid-19 in de lente toesloeg. In het tweede kwartaal viel de activiteit nagenoeg stil. In de tweede helft van het jaar krabbelde de markt weer op. Verkopers brachten (vooral grote) bedrijven naar de markt, daartoe aangezet door verder oplopende waarderingsmultiples en de angst voor een verandering in de Amerikaanse belastingwet.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Dure deals met veel leverage

Hoge prijzen zijn niet het probleem voor kopers. Private Equitybedrijven betaalden in 2020 gemiddeld 11,4 keer de brutowinst (ebitda) voor een Amerikaans bedrijf, voor Europese bedrijven zelfs 12,6 keer – een record. De multiples stegen vooral in de sectoren die het beste bestand waren tegen de impact van Covid-19 (betalingsverkeer) of die juist voordeel haalden uit de pandemie (technologie).

Ondanks de door Covid-19 veroorzaakte economische onzekerheid schoten de debt-multiples in 2020 verder omhoog. Bijna 80% van de deals werd gefinancierd met een leverage van meer dan 6 maal ebitda. Banken staan duidelijk niet op de kredietrem.

Een cijfer dat er volgens de consultant ook uitsprong, was het aantal deals dat PE-bedrijven genereerden. Dat daalde met 24%, hetgeen betekent dat de waarde van de totale investeringen werd gedragen door relatief grote deals.

Sterke start

Bain & Company is bijzonder optimistisch over 2021. "Met veel nog niet geïnvesteerd kapitaal aan de zijlijn en robuuste kredietmarkten lijkt het erop dat 2021 een jaar zal worden van hoge dealactiviteit, zeker nu investeerders de verloren tijd willen goedmaken."

"Er is weinig ruimte voor verkeerde keuzes"

In de eerste twee maanden van dit jaar ligt de waarde van de buy-out-deals wereldwijd al 60% hoger dan in de eerste twee maanden in de afgelopen vijf jaar. Maar zo waarschuwt Bain & Company: "Hoge waarderingen betekenen echter ook dat er weinig ruimte is voor verkeerde keuzes. Alsmaar stijgende prijzen van activa in sectoren als technologie zorgen ervoor dat de multiples voor nu gesloten deals zich op het hoogste niveau ooit of vlak daaronder bevinden."

De rentree van SPAC's

Een opmerkelijke ontwikkeling in 2020 was de spectaculaire rentree van SPAC’s (Special Purpose Acquisition Companies) op de financiële markten. Deze SPACS haalden vorig jaar 83 miljard dollar op, zes keer zoveel geld als in 2019. Bain verwacht dat deze trend in 2021 zal doorzetten. "Alleen al in februari haalden de meer dan 170 SPAC’s 50 miljard dollar op."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Volgens Bain & Company zouden SPAC’s ook op lange termijn een rol van betekenis kunnen spelen op de kapitaalmarkten. "Bedrijven zoeken immers vaak alternatieven voor een traditionele beursgang." Tenminste, als fouten in het verleden niet worden herhaald.

Bain & Company: "De structuur van SPAC’s zal waarschijnlijk moeten evolueren tot een vorm waarin sponsoren meer blootgesteld worden aan de bedrijfsperformance op de lange termijn. Dat zal sponsoren dwingen om niet meer alleen te focussen op het sluiten van de deal, om vervolgens de deur achter zich dicht te trekken, een houding die in het verleden negatief afstraalde op SPAC's." Ofwel, pas op met SPAC's.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus