Nieuws

“Ik zat er compleet naast”

John Redeker van Morningstar zoekt naar redenen waarom hij er vorig jaar zo naast zat met zijn voorspelling van een langdurende bearmarkt. Denkend aan de toekomst houdt hij voet bij stuk. Het ziet er niet best uit.

John Redeker is een beursexpert met een lange ervaring. Begin vorig jaar was hij nog nooit eerder zo zeker van zijn zaak geweest. Het was voor hem klip en klaar dat de aandelenmarkt na de val in februari en maart nog maanden, misschien zelfs jaren in een bearmarkt zou blijven. De economische impact van Covid-19 was zo groot dat dit niet uit kon blijven, zo wist hij.

Maar de realiteit was een andere. Redeker geeft nu in zijn blog My 2020 Investment Lesson: The Peril of Overconfidence ruiterlijk toe dat hij er compleet naast zat. Hij had teveel vertrouwd op zijn kennis van vorige beurscrashes.

Vijf keer -30%

In de eeuw vóór Covid was de S&P 500 vijf keer eerder gedaald met meer dan 30%. In alle vijf die gevallen duurde het minstens 18 maanden voor de koersen zich weer hadden hersteld. Redeker ging er daarom vanuit dat dit nu weer het geval zou zijn. Maar in werkelijkheid was de 34% daling van de S&P 500 in februari-maart in augustus alweer goedgemaakt. 

Waar ging het mis in de analyse?

Macro-economisch ging alles zoals verwacht en ook de bedrijfsomzetten en -winsten waren in lijn met de verwachting (slecht). Maar er waren drie factoren die Redeker had onderschat.

  1. Ten eerste was de economie structureel in een veel betere gezondheid dan bij eerdere crises. De meeste beurscrashes worden gevolgd door een financiële crisis die vervolgens ook weer negatieve gevolgen heeft voor de reële economie. Denk aan bedrijven met hele hoge schulden die hun rentelasten niet meer op kunnen brengen, banken die in de problemen komen door slechte leningen en consumenten die het vertrouwen verliezen door hoge schulden of werkloosheid. In 2020 trad deze neerwaartse spiraal niet op omdat banken, overheden en consumenten hun financiën eigenlijk heel goed op orde hadden. 
  2. Ten tweede was er een buitengewoon krachtig optreden van overheden en centrale banken om mensen en bedrijven te helpen overleven. Op basis van het lage aantal faillissementen in 2020 heeft die aanpak buitengewoon goed gefunctioneerd. Een deel van het geld van overheden en centrale banken is echter ook richting de markt gestroomd.
  3. Tenslotte heeft Redeker onderschat wat het voor beleggers betekent dat er nauwelijks alternatieven zijn voor aandelen. In de eerste maanden na de coronauitbraak schoot de hoeveelheid cash nog wel omhoog. Maar met een negatieve rente had het weinig zin om cash aan te houden en voor de meeste beleggers is de obligatiemarkt geen alternatief. Wat restte waren aandelen en nog een paar alternatieve beleggingen, zoals vastgoed, goud, zilver en bitcoins.

Stijgende rente

Door zijn foute analyse van vorig jaar is Redeker een beetje onzeker geworden. Toch durft hij het aan om weer een negatief aandelenadvies te geven. Hij wijst op de Amerikaanse tienjaars die al opgeklommen tot 1,4%. Er komt een moment dat beleggers denken: “Hé, hier is wat aan de hand." Dat is het moment dat het voor aandelen spannend wordt. Aldus Redeker.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus