Wat verklaart de hoge fondsrendementen van de laatste jaren. De benchmark is glazend verslagen.
Fiona Harris: "Het is het verhaal van het grijpen van de kansen die disruptie biedt. Daarbij proberen de fondsmanagers van het JP Morgan US Technology Fund die bedrijven te vinden die bij de meeste beleggers minder duidelijk op de radar staan. Dat zijn vaak kleine bedrijven met enorme groeimogelijkheden, de Amazons van morgen. Stockpicking staat aan de basis van de alphacreatie van het fonds."
"Techbeleggers hebben 20 jaar moeten wachten, totdat tech begon te leveren. De komst van Covid heeft bestaande trends versneld. Denk aan de gigantische groei van fintech en e-commerce. Kansen te over. Digitalisering is belangrijk en wordt alleen maar belangrijker. In alles zitten straks chips en sensors. Mijn vader is nog opgegroeid in een tijd dat General Electric heerste. Tegenwoordig is het Google, waarbij GE zijn best doet te overleven."
"Tech maakt alles mogelijk. Het wordt steeds essentiëler in ons leven. Geen duurzame revolutie ook zonder de bijdrage van tech. Als de elektriciteit nu uitvalt, dan zijn de problemen heel veel groter dan twintig jaar geleden het geval was."
Fiona Harris

Wat maakt het fonds speciaal, uniek zelfs?
"Dat heeft mede te maken met de enorme researchcapaciteiten van J.P. Morgan AM en de ervaring van het beleggingsteam. Dan is er het risk management dat topprioriteit heeft. We kijken niet alleen naar de upside van aandelen maar brengen ook de downside in kaart. Wat kan er misgaan met een bedrijf?"
"De benchmark laten we voor wat die is. Wij zijn alleen op zoek naar de beste bedrijven tegen een goede prijs. FAANG-aandelen deden het vorig jaar heel goed, maat dat waren niet de drivers van de fondsresultaten in 2020. FAANG maakt niet meer dan 10% van de portefeuille uit."

Klik op de afbeelding voor een grote versie
Tesla is het de grootste positie in het fonds. Lijkt me tamelijk speculatief?
"We hebben het bedrijf vanaf het begin in de portefeuille. Het heeft een weging van 4%. In 2019 kwam de ommekeer toen Tesla echt begon te leveren. Toen hebben we aandelen bijgekocht. De consensus gaat uit van 25 miljoen elektrische auto's in de wereld in 2030. Dat aantal is volgens ons veel te laag. Tesla is uniek, want ze hebben geen erfenis."
"Daarnaast beschikt Tesla over de beste batterijtechnologie. Die is zeker een paar jaar vooruit. Ook met software zijn ze veel verder dan de concurrentie. Hoe meer Tesla's op de weg, hoe meer data kunnen worden verzameld. Door de komst van nieuwe fabrieken, kan Tesla de prijzen verlagen verlagen. Dan is er nog de komst van zelfsturende auto's. Ook daarin is Tesla leidend."
Welke techsectoren moeten zorgen voor toekomstige outperformance?
"We zijn nu het meest enthousiast over semi's. Alles heeft chips nodig. Tractors van John Deere bijvoorbeeld zitten nu al vol vol met sensors. Ook in digitale advertenties zit veel groei. We zijn tegenwoordig wel wat huiverig om in softwarebedrijven te zitten. Die techsector verkeert inmiddels wel in een bubbel light."

Klik op de afbeelding voor een grote versie
Wat zijn de belangrijkste risico's die Amerikaanse tech bedreigen?
"Tech is de meest innovatieve sector, dus elk techbedrijf moet nieuwe concurrentie vrezen. Die concurrentie kan ook komen van bedrijven uit andere landen. Maar Amerikaanse tech is nog altijd leidend met een wereldwijd marktaandeel van 80%."
"Anti-trustmaatregelen kunnen techbedrijven ook schaden. Maar in de VS wordt daarbij vooral gekeken in hoeverre de consument wordt getroffen. Dat lijkt niet het geval. In het verleden hebben IBM en Microsoft ermee te maken gehad. Dat had niet al teveel effect. Een bedrijf als IBM is niet door regelgeving, maar door concurrentie gemarginaliseerd."
"Belangrijker is de toekomstige omgang met data. Komen daar extra regels voor? Voor de nieuwe Amerikaanse regering lijkt dat niet al te veel prioriteit te hebben. De eerste maatregelen van Biden draaiden alle om klimaatverandering. Dat is juist iets dat de techsector verder vooruithelpt."

Sommigen zeggen dat techaandelen tegenwoordig veel te duur zijn?
"Waardering zegt niets. Stel dat een auto 40.000 euro kost. Wat zegt dat? Dat hangt natuurlijk helemaal van de auto af. Wat krijg je voor de prijs die je ervoor betaalt? Toen Amazon naar de beurs kwam, werd het vergeleken met fysieke boekwinkels. Alles draait om winstgroei en de duurzaamheid daarvan. De bedrijven in de fondsportefeuille kennen dit jaar een verwachte winstgroei van 20%. Hoge multiples komen bij dergelijke winstgroei hard naar beneden. Dat weten beleggers ook. Daarbij genereren techbedrijven enorm veel cash en zitten zij ook nog eens op een berg geld. Ook dat verklaart de hoge multiples. Cash is king."

Hoe gevaarlijk is de Chinese concurentie voor de Amerikaanse techsector? De Chinese ambities zijn groot.
"Concurrentie is gezond. Dat dwingt tot innoveren. Maar volgens mij is er ruimte voor bedrijven uit beide landen. We hebben het immers over een enorme wereldwijde markt. Er is genoeg voor iedereen. Daarbij zie ik China de Amerikaanse techdominatie niet snel bedreigen."
"De kans is groot dat de winsten sterker zullen groeien dan nu wordt verwacht"
Toekomstige rendementsverwachtingen?
"Tja, tech heeft het de laatste jaren enorm goed gedaan, vooral in 2020. Nu het economische herstel er komt, zullen andere techsectoren floreren. De vraag vanuit de industrie naar chips zal sterk toenemen. Ik verwacht wel dat toekomstige rendementen meer van winstgroei zullen komen dan van hogere P/E’s. De risico's liggen echter meer aan de upside dan aan de downside. De kans is groot dat de winsten sterker zullen groeien dan nu wordt verwacht."