Nieuws

Chinese beurs blijft een must go

China kent de komende jaren enkele grote uitdagingen, maar de groeivooruitzichten zijn en blijven geweldig. Voor een langetermijnbelegger levert dat volgens BMO GAM veel kansen op.

Voor beleggers is het momenteel spitsroeden lopen op de beurs. Als je de critici mag geloven, is de beurs vol met bubbels. Waar kan nog met een gerust hart worden belegd voor de lange termijn?

BMO Global Asset Management adviseert in elk geval een deel van de portefeuille vrij te maken voor Chinese aandelen. De belangrijkste reden daarvoor zijn de fenomenale groeivooruitzichten. Dat staat in de publicatie met de duidelijke titel China: the outlook is bright for longer-term investors. BMO denkt dat er dit jaar weer zo'n 6% tot 7% mogelijk is, na een plus van 2,3% in 2020. Daarmee is het nog voorzichtig, want de marktconsensus is 8,1%. China is de coronacrisis uitstekend doorgekomen.

Minder afhankelijk van export

Er is veel wat voor China spreekt. De prachtige VPRO-serie De Wereld van de Chinezen onderstreepte onlangs nog maar eens wat voor keiharde werkers Chinezen zijn. Die mentaliteit, gecombineerd met een op stabiliteit gerichte politiek, is volgens BMO goud waard.

Een paar zorgen zijn er ook. Zo denkt BMO dat de handelsrelatie met de VS er niet veel beter op zal worden met Joe Biden. Deze zal veel meer nog dan Trump hameren op zaken als mensenrechten en klimaatbeleid. Ondertussen blijft de onenigheid over intelectueel eigendom, cyber security en een onevenwichtige handelsbalans gewoon bestaan.

President Xi Jinping is er niet de man naar om zich de les te laten lezen. Het zal dus blijven knetteren de komende jaren. Af en toe een aanvaring is vrijwel zeker. Maar heel schadelijk hoeft dat niet te zijn. China is namelijk steeds minder afhankelijk van de export. In 2006-2007 was de export nog goed voor 36% van het BBP, nu is dat 19%.

Consumptiegedreven

Xi wil die trend de komende jaren verder versterken met een vorig jaar geintroduceerde nieuwe strategie, genoemd Dual circulation. Dat wil zeggen dat er bij de export niet langer wordt ingezet op arbeidsintensieve goederen, maar kwalitatief hoogwaardige producten. De echte focus ligt echter op het binnenland. De Chinese consument moet de economie steeds meer dragen en de afhankelijkheid van bijvoorbeeld buitenlandse machines moet omlaag.

Dat is een proces wat zeker niet eenvoudig zal zijn. De economie zal daardoor constant in beweging zijn met alle problemen van dien, zoals de behoefte aan een beter functionerende kapitaalmarkt, meer individuele vrijheden, het gevaar van te hoge schulden en een hang naar beter milieubeleid en meer sociale rechtvaardigheid. BMO denkt echter dat de Chinese overheid genoeg instrumenten heeft om dit proces in goede banen te leiden en te zorgen voor een stabiele groei op de lange termijn.

Het gaat om data, stupid!

Ook Fidelity International is net als BMO en al die andere beleggingshuizen razend enthousiast over de Chinese beleggingskansen. Een van de zaken is de inzet van data. Als data het nieuwe goud is, dan is China het nieuwe Saoedi-Arabië.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus