Nieuws

Frontier markets: Meer groei, minder volatiliteit

Het fonds East Capital Global Frontier Markets is dit jaar opgenomen in de actieve modelportefeuille IEX Fonds 40. Wat doet het fonds zo goed? Wat maakt het kansrijk? Rob Stallinga videobelde Peter Hakansson, sinds 2014 verantwoordelijk voor dit Zweedse fonds.

Verdienen aandelen frontiermarkets een positie in elke portefeuille?
Peter Hakansson: “Ik vind van wel. We hebben hier te maken met de volgende generatie van opkomende markten. Deze hebben de neiging veel harder te groeien dan volwassen markten. Het is de inhaalslag, waar je als belegger van wil profiteren.”

Die economische groei is niet overal gelijk.
“Helemaal waar. Vietnam, Bangladesh en de Filipijnen groeien onstuimig met 7% per jaar. Voor Kenia, Egypte en Pakistan gaan we uit van 5%. In Roemenië en Slovenië ligt de groei iets lager, maar die is dan wel weer stabieler.”

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Andere redenen om in frontier markets te zitten?
“Het mooie is dat er amper correlatie bestaat tussen de verschillende frontier markets, in tegenstelling tot de opkomende en volwassen markten. Het is een divers universum op basis van economische activiteiten en beursdynamiek. In 90% van de tijd kennen de beurzen in de frontier markets ook een lagere volatiliteit dan die in de volwassen markten. Dat is vooral het gevolg van de de eerder genoemde geringe correlatie. Meer groei, minder risico, daar tekenen we voor.”

Peter Hakansson van East Capital

Wat maakt het fonds uniek, of op zijn minst speciaal?
“We zitten het al 25 jaar in de frontier markets. In die tijd is het team grotendeels hetzelfde gebleven. Het fonds drijft dus op veel ervaring. Verder zijn we stockpickers, waarbij we sterk letten op de kwaliteit van het bestuur, de groei van de cashflow, de winstgevendheid,."

"En ja, we kijken natuurlijk ook naar de duurzaamheidsambities van een bedrijf. Wapens, porno en tabak sluiten we uit. Voor de bedrijven die wel belegbaar zijn, werken we met een ESG-scorekaart. Die scorekaart komt tot stand op basis van de antwoorden op zestig vragen. Ook ranken we bedrijven op basis van hun impact op de 17 Sustainablity Development Goals van de VN."

"Belangrijk is om juist in de frontier markets mensen op de grond te hebben. Informatievoorziening is er veelal gebrekkig, dus je moet echt met het bestuur praten. Tot de komst van corona was het team permanent op reis. Dat lukt nu niet meer. Ik beschouw het gebrek aan bedrijfsinformatie als een kans. Wie extra moeite doet om aan informatie te komen, heeft een voorsprong op andere beleggers en is zo in staat alpha te boeken.”

"Het gebrek aan bedrijfsinformatie is een kans"

In hoeveel landen is het fonds belegd?
“In 15 tot 20 landen. Maar we denken in bedrijven en niet in landen. We houden tussen de 40 en 45 aandelen in de portefeuille aan."

Wat maakt een land tot een frontier market?
“Daar zijn duidelijke maar verschillende definities voor. Simpel gezegd zijn de frontier markets de volgende generatie opkomende markten. Ook wordt er gekeken naar de ontwikkelingsgraad van de lokale kapitaalmarkt. In Europa komt je dan bijvoorbeeld terecht bij twee van de drie Baltische republieken, Servië, Slovenië en Roemenië. Albanië en Armenië zijn nog niet zo ver.”

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor beleggers in de frontier markets?
“De enorme diversiteit. Elk land anders. Het vergt het nodige gespit om afgewogen beleggingskeuzes te maken. Corruptie? Dat speelt zeker in de frontier markets, maar ook daarbuiten. Het is iets dat we goed in de gaten houden, want het houdt ontwikkeling tegen. Daarom is ESG zo belangrijk. Maar in de afgelopen vijf jaar waren de grote corruptieschandalen vooral in de opkomende en volwassen markten.”

Wat is een trend waar het fonds nadrukkelijk op inspeelt?
“Dat is de ontwikkeling van de wereldwijde middenklasse. Wat consumeren zij? Dat is voor ons interessant om te weten.”

U heeft alle bedrijven, waarin wordt belegd, ook bezocht?
“Ja, in het echt dan wel online. Wij geloven sterk in entrepreneurs. Daarom willen wij hen spreken. Wat is het plan?”

Hoe ernstig heeft de coronapandemie er in de frontier markets op in gehakt?
“Dat verschilt heel sterk per markt. In Vietnam (zie grote foto) bijvoorbeeld is de economie gewoon doorgegroeid. “Life has to go on.” Dat is wat we horen van de Vietnamezen zelf. Maar in het algemeen is de bevolking in de frontier markets veel jonger dan in de volwassen markten. Het maakt de corona-impact veel kleiner. In de volwassen markten is 20% van de bevolking kwetsbaar. In de frontier markets ligt het percentage onder de 10%. Daardoor is de zwak ontwikkelde gezondheidszorg en het gebrek aan vaccins minder problematisch.”

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Optimistisch over toekomstige rendementen?
“Dit jaar gaat in alle markten de groei enorm omhoog. De grote vraag is hoe duurzaam deze groei is. Wat gebeurt er na 2021? Maar voor de frontier markets rekenen we erop dat zij ook de komende jaren hard en duurzaam zullen groeien.”


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen