Nieuws

Dat was de Amerikaanse aandelendominantie

Amerikaanse aandelen hebben de afgelopen 10 jaar stukken beter gepresteerd dan aandelen uit Europa en de opkomende markten. De komende tien jaar worden anders, verwacht de Britse vermogensbeheerder Schroders.

Beleggers in Amerikaanse aandelen hebben weinig reden tot klagen. Ook 2020 konden ze weer afsluiten met een rendement van rond de 20% en een vette outperformance ten opzichte van de MSCI World. Gemiddeld bedroeg de Amerikaanse outperformance over de laatste 10 jaar 8,7% per jaar.

Dat is niet mis. Je zou kunnen zeggen dat de VS het land van melk en honing was, waar de rest van de wereld jaloers naar opkeek. Maar volgens de Britse vermogensbeheerder Schroders keren de kansen. Schroders geeft vier redenen voor een aanstaande trendbreuk:

1. Allereerst gelooft ook Schroders dat er een economisch herstel van jewelste aan zit te komen, zodra het coronavirus geen gevaar meer is. Op de beurs werkt dat volgens Schroders in het voordeel van de beurzen in Europa en EM, die minder genoteerde tech-aandelen kennen.

Juist tijdens de coronacrisis profiteerden technologieaandelen van de vlucht naar stabiele groeibedrijven, zoals Apple, Microsoft, Netflix, Amazon, Facebook en Google (Alphabet). Tijdens een conjunctureel herstel mag worden verwacht dat andere sectoren de beurskar gaan trekken, zoals energie, industriële waarden en grondstoffen. Deze sectoren zitten veel meer buiten de VS. Volgens Schroders hebben zogenoemde cyclicals in de VS een marktwaarde van 37%, tegenover 55% in de rest van de wereld.

2. Amerikaanse aandelen zijn duur. Op basis van de gemiddelde bedrijfswinsten over de laatste 10 jaar, gecorrigeerd voor inflatie, bedraagt de Shiller-PE 33. Dat is niet alleen de hoogste waardering in de laatste 50 jaar, maar ook bijna twee keer zo hoog als de waardering van aandelen buiten de VS.

3. Onder Donald Trump zijn de verhoudingen tussen de VS en de rest van de wereld er niet bepaald beter op geworden. Vooral met China had Trump het geregeld aan de stok. Als dat onder Joe Biden minder wordt, dan kan dat in het voordeel werken van aandelen uit landen die last hadden van de Amerikaanse handelspolitiek onder Trump.

4. Tenslotte is er nog een psychologisch effect dat in het nadeel van de VS kan werken. Dat heeft te maken met het feit dat de Amerikaanse beurs zwaar wordt gedomineerd door een handvol techzwaargewichten. Mochten die dalen, dan trekken ze de hele beurs naar beneden. Dat zou het Amerikaanse beurssentiment hard raken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie