Nieuws

Moet shortselling verboden worden?

John Redeker, hoofd research bij Morningstar, zet de voors en tegens van een verbod op shortselling op een rij.

Door de hele ophef rondom GameStop, Reddit, Robinhood en hedgefondsen is er opnieuw discussie over een verbod op het shorten van aandelen. Waar is shortsellen goed voor? Of is het per saldo zelfs schadelijk?

Hoofd research John Redeker mengt zich voor Morningstar in deze discussie, waarbij hij zich concentreert op het verkopen van aandelen die een belegger niet in bezit heeft.

Er zijn namelijk meer manieren om te shorten, zoals het verkopen van callopties, kopen van putopties, of verkopen van futures.

De belangrijkste argumenten tegen

Redeker ziet vier redenen om tegen shortselling te zijn en gaat ze een voor een af:

  1. Het is immoreel om te profiteren van andermans verlies. Dat is een serieus te nemen argument, hoewel er meer partijen zijn die profiteren van het ongeluk van anderen. Denk bijvoorbeeld aan corona en de winst die dit oplevert voor vaccineproducenten, ziekenhuizen en dokters. Van de andere kant lossen die een ziekte op. Bij een shortseller leidt het in het ergste geval tot ondergang van een bedrijf.

  2. Dat is gelijk het tweede argument dat vaak wordt aangevoerd tegen shortselling. Het kan een bedrijf serieus in de problemen brengen, doordat het bijvoorbeeld geen nieuwe kredieten meer krijgt of aandelen kan uitgeven. Van de andere kant kun je de actie van een short seller ook zien als waarschuwing voor andere marktdeelnemers. Dat is dan weer positief.

  3. Er wordt ook beweerd dat shorten alleen iets is voor de rijken, de elite in de markt, maar dat vindt Redeker te kort door de bocht. Er zijn ook een heleboel kleine beleggers die via pensioenfondsen in short-long hedfondsen beleggen. Bovendien biedt de optiebeurs tal van mogelijkheden voor retailbeleggers om short te gaan. Het is wel risicovoller dan een longpositie,merkt hij op, want per saldo stijgen de meeste aandelenkoersen.

  4. Ten slotte kan een shortseller valse geruchten verspreiden uit eigenbelang. Hij kan bijvoorbeeld eerst een bedrijf compleet zwartmaken om vervolgens - als de koers laag genoeg is – de shortposities inruilen voor een longpositie. Tel uit je winst. Dat vindt Redeker misdadig, maar als het goed is zijn er toezichthouders die ervoor zorgen dat dit gedrag zwaar bestraft wordt. 

Niet verbieden

Alles bij elkaar genomen, vindt Redeker de argumenten tegen shortselling niet erg overtuigend. Van hem hoeft het dus ook niet verboden te worden.

Tegelijkertijd denkt hij dat de financiële markten ook prima zouden functioneren zonder shortsellers. De liquiditeit is tegenwoordig zo groot dat shortsellers eigenlijk niet nodig zijn.

Zuid-Koreaan experiment

Een land waar shortsellen al een tijdje verboden is vanwege de rare effecten die het had na het uitbreken van het coronavirus, is Zuid-Korea. Het verbod ging vorig jaar maart in en loopt in ieder geval nog tot mei van dit jaar.

Het wordt interessant om te zien wat er gebeurt als het verbod wordt opgeheven, dit overigens op advies van het IMF. Veel kleine particulieren zijn als de dood dat de enorme koerswinsten van de laatste twaalf maanden dan verloren gaan.

Zuid-Korea was 2020 een van de beste beurslanden ter wereld. Maar misschien is het ook wel goed. Het kan een bubbel zijn, en dan is het alleen maar goed als short sellers die op tijd doorprikken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus