Nieuws

ETF-beleggers rapen financials op

Volgens de nieuwste cijfers van BlackRock kochten belegger afgelopen maand meer financial-ETF's dan in de afgelopen vijf jaar. Ook grondstoffen en energie-aandelen-ETF''s waren populair. Toch ging het meeste geld opnieuw naar technologie-ETF's.

De wereldwijde ETF-verkoop kende in januari een lichte plus met een totaal van 85,8 miljard dollar. In december was dat 84 miljard dollar. Die instroom ging net als in de afgelopen maanden vooral naar aandelen-ETF’s. De instroom in obligatie-ETF's steeg licht, naar 21,2 miljard euro.

Er werd eindelijk ook weer meer kapitaal toegewezen aan grondstoffen-ETF’s (3,1 miljard dollar). Sinds oktober 2020 kampten grondstoffen-ETF’s namelijk met uitstroom.

Sector breed is de instroom sterk te noemen. Financials kenden een instroom van 6,8 miljard dollar, het hoogste bedrag sinds november 2016. Ook andere cyclische sectoren waren in januari in trek. Zo kochten beleggers voor het recordbedrag van 4,9 miljard dollar aan energie-ETF’s.

Nieuw record

Technologie-ETF’s, in 2020 de meest populaire sector, wisten in januari met een kapitaalinstroom van 8,5 miljard dollar een nieuw record neer te zetten. In het begin van het jaar was er een sprake van een onderliggende verschuiving: er wordt selectiever gekocht, aldus BlackRock.

Waar de instroom in de technologiesector in 2020 nog werd gegidst door brede exposure, is er binnen tech-ETF's nu een duidelijke voorkeur voor subsectoren en thematische strategieën.

Ook voor inflatie-gelinkte obligatie-ETF’s was januari een goede maand met een instroom van 4,2 miljard dollar, net iets minder dan het record van 4,3 miljard dollar van juni 2020.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie