Nieuws

Klimaat staat centraal in strijd om wereldmacht

Landen zullen zich in de toekomst niet alleen uit altruïsme inzetten voor het klimaat. Het gaat om harde pegels en de wereldmacht.

In de krachtmeting tussen de Verenigde Staten en China denken beleggers in de eerste plaats aan zaken als economische groei, geopolitieke rivaliteit en de omgang met tech. Maar volgens analisten van Bank of America (BofA) gaat dat veranderen. Zij zien de komende decennia een hoofdrol weggelegd voor klimaatverandering en bedrijven die daar een oplossing voor hebben.

Interessant om aan te tekenen, is dat China hierin een voorsprong heeft opgebouwd door de afgelopen tien jaar twee keer zoveel te investeren in klimaatmaatregelen dan de VS, zegt Haim Israël, hoofd thematische investeringsonderzoek bij BofA.

100 miljard R&D

“Wij geloven dat klimaatstrategieën een route bieden naar wereldwijde suprematie,” aldus Israël. “Of het nu gaat om regelgeving, exportbeperkingen, tarieven of investeringen, wij geloven dat de VS en China alles zullen doen om de leiding te nemen op het gebied van klimaatmaatregelen.”

Waarom? Klimaatverandering zal deze eeuw enorme kosten met zich meebrengen. Israël komt uit op en bedrag van 69 biljoen dollar, terwijl tegelijkertijd de investeringen in de energietransitie omhoog gaan met vier biljoen per jaar. Dat zal leiden tot meer dan 100 miljard dollar per jaar aan R&D.

Enorme beleggingsmarkt

Potentieel levert dat volgens BofA een marktwaarde van zes biljoen dollar op voor bedrijven die zich met het klimaat bezighouden. Dat is dus gunstig voor beleggers.

Daar staat tegenover dat bedrijven met een lage ESG-score in waarde zullen dalen. Het uitgangspunt is dat China domineert bij elektrische auto’s en accu’s, terwijl Europa uitblinkt in groene energie.

De VS is dan weer sterk in ruimtetechnologie, wat een belangrijke factor speelt bij klimaatmonitoring, telecommunicatie en de zoektocht naar grondstoffen die nodig zijn voor de energietransitie.

Inzet van handelsoorlogen

Volgens BofA kun je er vergif op innemen dat klimaat zal worden ingezet als wapen bij handelsoorlogen. Denk bijvoorbeeld aan hogere CO2-belastingen of een boycot van producten uit fabrieken waar de mensenrechten niet op orde zijn. Verder is een vrij logisch gevolg dat energie meer lokaal zal worden geproduceerd. 

Dat er nog veel werk aan de winkel is voor de VS is duidelijk. Zoals het er nu naar uitziet zal China zijn voorsprong alleen maar vergroten. De Chinese wind- en zonne-energiecapaciteit zal volgens BofA tot 2030 met een factor drie en vier toenemen.

Ter vergelijking: in de VS zal de windcapaciteit verdubbelen en de zonnecapaciteit verdrievoudigen. Bij accu’s hetzelfde beeld: in China zal de productie tot 2025 vier keer zo groot worden en in de VS drie keer.

Europa doet weer mee

Wat dat betreft lijkt het een goede keus van de EU om zwaar in te zetten op lokale accufabrikanten en accutechnologie.

Voor Europa zou de klimaatwedloop sowieso kunnen betekenen dat het zelf weer een supermacht wordt. Volgens Israël zijn acht van de tien grootste cleantech-bedrijven Europees.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie