Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Nieuws

2020 was een droomjaar voor Europese fondshuizen

Voor Europese fondshuizen was 2020 een jaar om nooit te vergeten. Ondanks de grote sell-off, deden fondshuizen bijzonder goede zaken, aldus Detlef Glow. Met name ESG-fondsen.

De Europese beleggingsindustrie had in 2020 een prima jaar. Het Europese fondsvermogen steeg in 2020 van 12,3 biljoen euro naar dertien biljoen euro. Een stijging van 5,7%.

Deze stijging was vooral te danken aan het aantrekken van nieuw kapitaal (+574,3 miljard euro) en in mindere mate aan positieve prestaties van onderliggende markten (+170,3 miljard euro).

Van het totaal beheerde vermogen bestaat inmiddels voor ongeveer 40% uit aandelenfondsen, 24% uit obligatiefondsen en 17% uit mixfondsen. De rest van het beheerde fondsvermogen is verdeeld over geldmarktfondsen, vastgoedfondsen, alternatieve fondsen en grondstoffondsen.

Sterke stijging Europees fondsvermogen

raex

De totale instroom van 574,3 miljard euro was ver boven het jaargemiddelde van 192,7 miljard euro in de periode 2004 tot en met 2019. En de op één na hoogste instroom in de geschiedenis van de Europese fondsensector. Zo'n 483,5 miljard euro ging naar actieve fondsen, 90,8 miljard euro naar passieve fondsen.

Europese beleggers belegden in 2020 relatief voorzichtig, want maar liefst 268,4 miljard euro ging naar (korte termijn) geldmarktfondsen. Langetermijnproducten verwelkomden 305,8 miljard euro aan nieuw kapitaal.

Aandelenfondsen waren populair met een instroom van 212,4 miljard euro, op ruime afstand gevolgd door obligatiefondsen (+129,6 miljard euro). Alternatieve fondsen moesten het ook in 2020 ontgelden met een uitstroom van 80,2 miljard euro. De uitverkoop van alternatieve fondsen is geen verrassing. Hoge kosten en vooral zwakke beleggingsprestaties duwen beleggers naar de uitgang.

Beleggers kochten aandelen en dumpten alternatives

raex

De trend naar passief hield aan. Maar liefst 31,6% van het nieuwe kapitaal dat in 2020 een goede belegging zocht, ging naar passieve producten.

Passief op weg naar mainstream

raex

Als ik geldmarktproducten buiten beschouwing laat, dan kochten Europese fondsbeleggers in 2020 vooral wereldwijde aandelen (+112,4 miljard euro) en technologie-aandelen (+32,7 miljard euro), maar ook Chinese beleggingen werden gekocht.

Euro-obligaties met een korte looptijd gingen vooral de deur uit (-13,8 miljard euro), net als  alternatieve strategieën (-9,9 miljard euro) en obligaties opkomende markten in lokale valuta (-9,5 miljard euro). Ook Europese aandelen waren verre van populair.

Beleggers kopen technologie en Chinese aandelen

raex

Het grootste fondsenhuis in Europa, BlackRock, verkocht in 2020 verreweg het best (+132,1 miljard euro). J.P. Morgan AM (+57 miljard euro) en Goldman Sachs (+30,9 miljard euro) volgen op grote afstand. BlackRock profiteerde mede van de ijzersterke positie die het heeft in de Europese ETF-markt met een marktaandeel van tegen de 45%

Dan was er in 2020 ook nog een beetje Hollands glorie. ING bleek de nummer 1 verkoper van mixfondsen (+11,2 miljard euro).

Amerikanen maken in Europa de dienst uit

raex

Ten slotte moet er nog iets worden gezegd over de vlucht die ESG-beleggen aan het nemen is. Meer dan de helft (50,4%) van de Europese fondsinstroom in 2020 werd belegd in ESG-gerelateerde fondsen.

Dit cijfer is extra indrukwekkend als in aanmerking wordt genomen dat geldmarktproducten de best verkochte beleggingscategorie waren (+268,4 miljard euro). Laten we de geldmarktfondsen buiten beschouwing, dan ging 70,15% naar duurzame fondsen.

ESG is al mainstream

raex


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen