Nieuws

Zeven tips voor pensioenbeleggers

Het opbouwen van een pensioen vergt langetermijnvisie. J.P. Morgan AM geeft een paar simpele handvaten hoe dat het beste te realiseren is.

In woelige tijden zorgen vaste kaders voor rust en stabiliteit. Dat is de reden waarom J.P. Morgan Asset Management in 2004 een aantal richtlijnen opstelde voor langetermijnbeleggers die zich niet willen laten afleiden door volatiliteit op korte termijn.

De Amerikaanse vermogensbeheerder zag daar destijds een grote behoefte aan vanwege de onzekerheid na het uiteenspatten van de internetluchtbel een paar jaar eerder. Ook tijdens de huidige beursturbulentie komen de richtlijnen volgens de assetmanager goed van pas. De 7 Principles for succesfull long-term investing zijn: 

1. We worden ouder

Veel beleggers beseffen onvoldoende hoe lang zij leven na hun pensionering. Dat is een hele lange tijd, zelfs bij het pensioen met 67 jaar. J.P. Morgan AM rekent voor dat bij een gemiddeld echtpaar er een goede kans bestaat dat een van hen ouder wordt dan 90 jaar. Dat is dus een kwart eeuw consumeren, reizen en leven. En dat kost geld.

2. Cash is geen king

Cash is king is zo’n kreet die tijdens beursturbulenties ingang vindt. Tijdens een hevige correctie is de uitspraak zeker waar, maar in de overige 95% van de tijd is cash, of chartaal geld, géén goed idee. Zeker nu met de lage rente levert spaargeld geen cent op. Daar komt nog de inflatie en vermogensbelasting bij die uw geld langzaam maar zeker opvreten.

Stel dat er 2% inflatie is, 0% rente  en geen vermogensbelasting. Dan is een berg cash na 40 jaar met de helft geslonken.

3. Begin vroeg

Elke ouder zou eigenlijk aan zijn kinderen moeten meegeven dat er met beleggen zo vroeg mogelijk begonnen moet worden. Een heel simpel voorbeeld. Stel er wordt voor een kind van tien jaar een beleggingsrekening geopend met 1000 euro erop.

Als we uitgaan van een redelijk conservatief rendement van 4% per jaar, dan heeft dat kind als het 65 is een bedrag op de bank staan van 8.646 euro. Begint iemand echter pas op zijn dertigste met diezelfde 1000 euro, dan groeit dat uit tot slechts 3946 euro.

Vroeg beginnen loont dus. Het advies van J.P. Morgan AM is om te beginnen na de eerste baan. Als u vanaf dat moment elk jaar wat geld opzij legt, dan is er een goede kans op rijkdom op de pensioengerechtigde leeftijd.

4. Rendement en risico’s gaan inderdaad hand in hand

De beurs gaat op en neer. Soms zelfs heftig. Maar is dat reden om bang te zijn? Nee, zegt de assetmanager. Wie breed spreidt en regelmatig geld inlegt, profiteert in de regel altijd van gemiddeld positieve rendementen op de lange termijn.

raex

5. Raak niet in paniek!

Als de beurs heel hard daalt - zoals we de afgelopen decennia meerdere malen hebben meegemaakt in de periodes 2000-2003, 2007-2009, 2011, 2015, 2018 en vorig jaar – dan is het erg belangrijk om niet in paniek te raken.

J.P. Morgan AM zegt dat volatiliteit er nou eenmaal bij hoort. Als je daar zenuwachtig van wordt en in paniek verkoopt, is de kans groot dat je dit op het verkeerde moment doet. Vorig jaar was een uitstekend voorbeeld. Een belegger met een breed samengesteld indexfonds boekte in maart grote verliezen, maar sloot het jaar af met winst.

De beurs is grillig en onvoorspelbaar. Daarom is het onverstandig naar de korte termijn te kijken, ook al zullen de beurscowboys van Reddit daar waarschijnlijk anders over denken.

raex

 

6. Geduld is schone zaak

Beleggers die kiezen voor een mix van 50% aandelen en 50% obligaties hebben sinds de Tweede Wereldoorlog altijd fraaie rendementen behaald.

raex

 

7. Spreiding is altijd nodig

Als alle beursdata van de afgelopen 100 jaar op een hoop worden gegooit, dan rollen aandelen daar als beste beleggingscategorie uit. Maar vergeet niet, dat er ook lange fases zijn geweest waarin dat niet het geval was. Jaren achtereen, bijvoorbeeld dat obligaties een veel betere belegging waren.

Het advies van de assetmanager is daarom om altijd te kiezen voor een breed samengestelde modelportefeuille. 

raex

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen