Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

IEXFonds 40: Klein feestje in China

Over januari behaalden de Chinafondsen in de IEXFonds 40 het meeste rendement. Ook twee lokaal beleggende fondsen begonnen het jaar prima. Verder verloren vastgoed-, obligaties- en goudfondsen (wederom) aan waarde.

De eerste maand met onze negen nieuwe fondsen in de IEXFonds 40 is achter de rug. Nu was januari helemaal geen slechte beursmaand. De AEX steeg met 2% en deed het beter dan andere indices dankzij het technologie-gehalte van de index, schrijft Corné van Zeijl van Actiam op IEX.nl

Het Add Value Fund en Kempen Orange Fund - niet alleen in Nederlandse aandelen, maar Europabreed - deden het afgelopen maand allebei prima. Het zijn dan ook oude gedienden in onze portefeuille. 

De best presterende beleggingsfondsen in januari waren echter vooral de Chinafondsen van J.P. Morgan AM en UBS AM. Beleggers blijven profiteren van de relatief hoge groei en het weinige coronanieuws uit het land.

Op reis?

Nu maar even kijken hoe het straks gaat met Chinees nieuwjaar, op 12 februari. Gaan de locals weer massaal op reis of blijven ze een beetje bij elkaar uit de buurt om besmettingen te voorkomen? 

Andere fondsen in opkomende markten in het algemeen hebben met rendementen van zo'n 6% ook een goede eerste maand achter de rug. Net als - niet zo verrassend - Amerikaanse aandelen-fondsen en IT-fondsen (ook overwegend Amerikaanse aandelen). 

De overdracht van Trump naar Biden is achter de rug. De ogen van Amerikaanse beleggers zijn nu weer gericht op de coronacrisis, vaccineren en het uit het slop trekken van de eigen economie. Het kan wel tweede helft 2021 worden voordat echter zich is op verbeteringen op het groeivlak. 

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Sinds begin van het jaar hebben wij negen nieuwe fondsen aan onze benchmark toegevoegd. Negen oude fondsen hebben het veld moeten ruimen.

Ze zaten of niet meer in ons universum, behaalden tegenvallende rendementen ten opzichte van peers of daalden onder de wat ons betreft minimale fondsomvang.  Van de negen nieuwe namen zijn alleen de obligatiefondsen het jaar niet naar tevredenheid gestart. 

Lees ook: Negen nieuwe fondsen in de IEXFonds 40

Dit zijn onze nieuwe aanwinsten nog even op een rij:

  1. East Capital Global Frontier Markets
  2. Guinness Global Equity Income
  3. JPM US Technology
  4. Polar Capital Biotechnology
  5. Goldman Sachs Global Fixed Income Portfolio Base
  6. Goldman Sachs Emerging Markets Corporate Bond Portfolio Base
  7. BlueBay Global High Yield Bond
  8. Franklin Global Convertible Securities
  9. PIMCO GIS StocksPLUS

Actief versus passief

We kijken traditioneel nog even hoe de actieve portefeuille van de redactie het gedaan heeft ten opzichte van de passieve van Marcel Tak. Tak heeft overigens geen wijzigingen aangebracht in zijn ETF-portefeuille voor 2021. 

Hij was - ondanks dat het passieve rendement achterbleef bij het actieve in 2020 - tevreden over zijn selectie. Die behoeft dus geen aanpassing dit jaar. 

De rendementen van de IEXFonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEXIndex 20+ (ETF's) vandaag zijn:  

Verliezers 

Obligatiefondsen zijn het jaar aanmerkelijk minder goed gestart. Fondsen in convertibles deden het nog het beste. Voor de rest kwam het rendement rond of onder de procent uit in januari. 

Uitschieters naar beneden zaten vooral bij Europese obligatiefondsen. In het rijtje verliezers voor januari ook de vastgoedfondsen - veel perspectief hebben die nog niet met hun huurders in de problemen door de vele lockdowns -, de fondsen die in Japan beleggen en het goudfonds was ook bepaald geen goede belegging in januari. 

Alle ogen waren ook gericht op bitcoin, het nieuwe goud volgens vele - inmiddeld ook instutitionele - beleggers. 

Dit zijn alle resultaten over januari 2021: 

Fonds

Rendement 1 maand
JPM China Fund 11,22%
Add Value Fund

8,66%

UBS Equity China Opp.  7,68%

Robeco Smart Materials

6,75%
JPM EM Equity 5,92%
Federated Hermes Global EM Eq 5,70%
Polar Capital Biotechnology 4,25%
Kempen Orange Fund 3,71%
JPM US Technology 3,00%
MS INVF US Growth 2,84%
Franklin Global Convertible Securities 2,28%
Polar Capital Global Technology 2,14%
UBS USA Growth 1,99%
East Capital Glb Frontier Markets 1,56%
MS INVF Global Opportunity

1,52%

Polar Healthcare Opp 1,15%
Schroder ISF Glo Conv Bd 0,97%
Fidelity Funds Global Dividend 0,46%
PIMCO GIS StocksPLUS 0,46%
Goldman Sachs Japan Eq Partners 0,44%

T. Rowe Price Global High Yield Bonds 

0,33%
Comgest Growth Europe Opps 0,10%
Magna New Frontiers 0,04%
BlueBay Global High Yield Bond 0,02%
Fidelity Funds - European Dynamic Gth -0,07%
Goldman Sachs Em Mkts Corp Bond -0,12%  
BlueBay Inv Grade Euro Aggregate -0,30%

BGF Eurobonds

-0,45%
JHI Pan-European Property Equity -0,55%
Goldman Sachs Glo Fix Inc Pf -0,79%
JHI Global Property Fund -0,90%

NN EM Debt

-0,92%

Robeco Global Credits

-1,13%
Nordea 1 Global Real Estate -1,15%
C&S European Real Estate Sec -1,41%

BSF European Opp. Ex.

-1,49%
Fundsmith Equity Fund -1,68%
Comgest Growth Japan -2,18%
Guinness Global Equity Income -2,94%

BGF World Gold

-3,58%

Bron: IEXProfs.nl, datum 2 februari 2021. 

Goede nieuws in de koers? 

Uit de enquete van Corné van Zeijl blijkt dat nog maar een kwart van de experts verwacht dat de AEX-index deze maand verder zal oplopen, terwijl bijna de helft een daling voorziet.

Voor die sombere stemming zijn volgens Van Zeijl verschillende redenen aan te wijzen. Veel experts vinden dat nu al het goede nieuws wel in de koersen zit verwerkt. Daarnaast zijn er de nodige dompers in de uitrol van coronavaccins.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie