Nieuws

De Titanicbeurs van 2021?

Michael Lipper ziet gelijkenissen tussen het sentiment op de markten en de ondergang van de Titanic.

Beleggingsadviseur Michael Lipper vergelijkt het sentiment op de financiële markten met de ondergang van de Titanic in 1912. Het schip voer te hard over een gevaarlijke zee met slecht voorbereid personeel en slecht zicht.

Het was in zekere zin wachten op een ongeluk en zo is het ook met de beurs.

Lipper: “De ijsberg is nog niet geraakt, maar we hebben nu wel al te maken met enkele kenmerken die voorafgaan aan een groot ongeluk. Ik hoop het niet, maar net als de uitkijkposten op de Titanic, zie ik gevaarlijke zaken op ons afkomen.”

Geleend geld

Met die kenmerken doelt Lipper op beleggers die teveel en onnodig risico's nemen. Dat ziet hij overal terug. Op de obligatiemarkt vloeien er enorme bedragen richting junk bonds.

Grondstoffen worden gehypet, net als aandelen in groene bedrijven. Bovendien wordt er volgens hem teveel gehandeld met geleend geld.

Macro-economisch oordeelt Lipper dat bedrijven, overheden en particulieren schulden maken voor de verkeerde dingen.

Macro-economie

Uit macro-economisch perspectief is het positief als er met geleend geld meer mensen in dienst worden genomen, de productiviteit wordt verhoogd of de productie uitgebreid.

Lipper: "Dat zijn schulden waar toekomstige generaties wat aan hebben. Maar nu worden er te vaak leningen genomen voor uitgaven die de welvaart op lange termijn niet verhogen, soms zelfs schaden."

Ongeluk in klein hoekje

Zo was het ook met de tocht van de Titanic. Ook dat was volgens Lipper een kwestie van overmoed. "Er was weinig oog voor de lange termijn en voor de risico's van de overtocht. Het ontbrak daardoor aan goede veiligheidsmaatregelen voor als het onverhoeds mis zou gaan."

Dat is dan ook Lipper's de belangrijkste raad aan beleggers. Ongelukken gebeuren er altijd. Waar het om gaat, is dat beleggers daarop zijn voorbereid.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?