Nieuws
Markt timen? Laat maar
Altijd laag kopen en hoog verkopen is praktisch onhaalbaar. Morningstar-analist Sachin Nagarajan weet een manier om beleggen vrij simpel te benaderen.
Hoe bepaalt u het moment van kopen of verkopen. Hadden beleggers bijvoorbeeld kunnen weten dat technologieaandelen het vorig jaar zo goed zouden doen? En dat er vanaf de herfst een rotatie zou komen naar waarde-aandelen?
In werkelijkheid is het heel lastig om de markt te timen. Ook voor professionele beleggers is dat een hels karwei, laat staan voor particulieren die minder kennis hebben en (normaal gesproken) niet elke dag aan het handelen zijn.
Kuddegedrag
Het gevaar is dat particulieren verkeerd timen. Aangespoord door media, analisten, koersrally’s, beursforums of vrienden is er een reëel gevaar op kuddegedrag waardoor er juist op het hoogste punt gekocht wordt en op het laagste verkocht.
Is het beter om dan maar helemaal van het spaargeld af te blijven of het in handen te geven van een vermogensbeheerder?
Volgens Sachin Nagarajan van Morningstar is er nog een tussenweg, een vorm van timen die door grote institutionele beleggers ook wordt toegepast.
Modelportefeuile
Het advies van Nagarajan is om uit te gaan van een vaste modelportefeuille, bijvoorbeeld 90% aandelen en 10% obligaties. Vervolgens selecteert u daar een aantal beleggingsfondsen en/of ETF’s bij.
En dan komt het actieve timen. Het is heel belangrijk zegt Nagarajan om de portefeuille regelmatig aan te passen om het evenwicht terug te brengen tussen aandelen en obligaties.
Dat kan bijvoorbeeld een keer per jaar, elk kwartaal, of een keer in de maand. Professionele beleggers doen het dagelijks.
Laag kopen, hoog verkopen
Voorbeeld: stel er is een fase geweest waarin obligaties het beter deden dan aandelen. De portefeuille is daardoor veranderd van 90% aandelen en 10% obligaties naar 85% aandelen en 15% obligaties.
Als u nu de portefeuille herbalanceert verkoopt u automatisch obligaties op een hoog niveau en koopt u aandelen op een laag niveau. Precies wat elke belegger wil.