Nieuws

Ander virus jaagt landbouwprijzen op

De uitbraak van de varkenspest in China in 2019 heeft nog steeds grote gevolgen voor de landbouwprijzen. Vooral arme landen kunnen het daardoor moeilijk krijgen, schrijft Hendrik Jan Tuch van Aegon AM.

Het coronavirus is niet het enige virus dat momenteel zorgt voor heftige bewegingen op de financiële markten. Hetzelfde geldt voor een uitbraak van de varkenspest uit 2019, die tot op de dag van vandaag doorwerkt in de landbouwprijzen.

Dat zegt Hendrik Jan Tuch, hoofd obligaties bij Aegon Asset Management, in een column met de titel The other Virus

440 miljoen varkens

Het gaat om de uitbraak in China waarbij naar schatting meer dan de helft van de 440 miljoen Chinese varkens moest worden afgemaakt. Voor de 1,4 miljard inwoners van China betekende dat schaarste en hogere prijzen.

De schaarste was zo groot dat niet alleen de varkensprijzen opliepen, maar ook het algemene prijspeil steeg van 2% naar 5%. Maar wat heeft dat met de hoge landbouwprijzen van nu te maken?

Hamsteren

Het gevolg van de tekorten uit 2019 was dat China in 2020 massaal ging hamsteren, niet alleen varkensvlees maar ook andere agrarische producten, zoals maïs, sojabonen en graan.

China maakte daarbij gebruik van de dip in de landbouwprijzen, kort nadat corona zich over de wereld verspreidde. Mooie bijkomstigheid was dat het land door de handelsovereenkomst met de VS toch al meer landbouwproducten moest importeren.

Droogte

Geen probleem, dachten de meeste analisten toen nog. Zij gingen er vanuit dat de prijzen waarschijnlijk nog heel lang, heel laag zouden blijven door de crisis. Maar dat bleek een misvatting. Sinds medio 2020 zijn de prijzen van bijna alle grondstoffen gestegen, en van agrarische producten in het bijzonder. De prijzen voor soyabonen en maïs bereikten bijvoorbeeld deze week de hoogste prijzen in zes jaar tijd. 

Dat kwam overigens niet alleen door de hogere Chinese import. Het had ook te maken met een onverwacht herstel van de wereldeconomie en slechte oogsten in Zuid-Amerika door droogte.

Beleggers ruiken kans  

Volgens Tuch is dat niet onopgemerkt gebleven bij beleggers, die de prijzen nog verder opjagen. Sommige analisten voorspellen al een nieuwe supercyclus voor grondstoffen.

Dat laatste vindt Tuch een beetje overdreven. Zeker voor de oliesector geldt dat het aanbod zo flexibel is dat grote prijsstijgingen voor langere tijd vrijwel onmogelijk zijn.

Maar bij de landbouwprijzen is het een ander verhaal. Daar kan het volgens Tuch wel degelijk voor grote problemen zorgen in ontwikkelingslanden, waar hogere voedingsprijzen kunnen leiden tot grotere armoede en politieke onrust. 

In het ergste geval treedt er daarna ook nog een klassieke varkenscyclus op waardoor er over een paar jaar - door overproductie - weer geen droog brood te verdienen valt aan landbouwproducten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?