Nieuws

Luchtbel of nieuwe bullmarkt?

Is er sprake van een luchtbel op de aandelenmarkt? Het lijkt soms zo, maar er zijn een heleboel sectoren en markten die al jaren niet hebben bewogen.

Bij Morgan Stanley-dochter E*Trade worden ze er een beetje moe van; het eindeloos geratel over een aandelenluchtbel. Twee op de drie beleggers denkt en/of zegt dit.

En misschien zijn er ook wel een paar kleine bubbels, maar over het algemeen zijn aandelen helemaal niet duur, vindt E*Trade-columnist JC.

Bubbels ontstaan als een bullmarkt te lang aanhoudt en beleggers te positief zijn, maar voor de meeste sectoren is daar volgens JC geen sprake van. In werkelijkheid bewegen veel aandelen zich al jaren zijwaarts.

Europa

JC geeft een aantal voorbeelden. Neem Europa waar de Stoxx 600-index op precies hetzelfde niveau staat als 20 jaar geleden. Is dat dan een bubbel of het begin van een bullmarkt?

Of is het zo dat Europese beleggers eindelijk weer eens wat winst kunnen halen? De Nederlandse AEX-index staat zelfs nog onder het niveau van 2000. De winst voor AEX-beleggers zat in dividenduitkeringen.

En dan opkomende markten. Die hebben een goed 2020 achter de rug, maar per saldo zijn ze sinds 2007 waarde technisch niet opgeschoten.

Apple

In de VS doen aandelen het weliswaar beter dan in Europa, maar ook daar zijn koersen van bijvoorbeeld de transport- en industriebedrijven al drie jaar niet gestegen.

Zelfs een populair aandeel als Apple is in de tweede helft van 2020 nauwelijks van zijn plaats gekomen. Pas de laatste weken kan daar op basis van technische analyse gesproken worden van een doorbraak.

Maar is er dan gelijk sprake van een luchtbel? Of is het gewoon het begin van een trend naar boven?

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus