Nieuws

Kan goud richting 3000 dollar?

Yvo Timmermans en Paul van den Noord zien drie scenario's voor de goudprijs in 2021. In een geval levert dat een prijs op van 3000 dollar.

Goud is een van de oudste betalingsmiddelen ter wereld. Toch is het lastig om er een prijskaartje aan te hangen, omdat goud geen direct rendement oplevert. Er komt geen rente binnen of een andere vorm van cashflow uit. 

Goud is volgens de auteurs op de website van het CFA Institute wat dat betreft vergelijkbaar met bitcoins en tegenwoordig ook staatsobligaties, vanwege de negatieve rente.

Net als deze twee assets zit goud al jaren in de lift en de beroepsvereniging voor financieel analisten denkt dat dit een vervolg kan krijgen in 2021. Maar dan moet wel eerst de dip van eind 2020 worden overwonnen.

Correlatie

Volgens Timmermans (portfoliomanager bij JLP Asset Management) en Van den Noord (Amsterdam School of Economics & Amsterdam Centre for European Studies) heeft goud de afgelopen 20 jaar twee bullmarkten gezien: van 2000 tot 2011 en 2015 tot 2020. Maar sommige beleggers vrezen dat de bullmarkt nu ten einde is. De goudprijs glijdt immers langzaam naar beneden. 

De vraag is of de opwaartse trend in 2021 weer kan worden opgepakt. Om deze vraag te beantwoorden doen de auteurs een beroep op historische data, waaruit blijkt dat er een negatieve correlatie is tussen de dollar en goud.

Daarnaast is er een positieve correlatie tussen goud en de geldhoeveelheid (M2/bbp).

Drie scenario's

De laatste 20 jaar was vooral de tweede correlatie van significant belang. De M2/bbp-ratio is sinds het begin van de eeuw sterk opgelopen door de lage rente en kwantitatieve verruiming.

De goudprijs volgde. Alleen in de periode 2011-2015 was er een tijdelijke bearmarkt voor goud omdat het toen vooral in de VS economisch behoorlijk goed ging.

Wat zegt dat over 2021? De auteurs beantwoorden deze vraag met een model dat de laatste decennia goed heeft gewerkt en komt tot drie mogelijke scenario’s. 

  1. In het eerste scenario blijft de goudprijs min of meer op hetzelfde niveau. Dit scenario treedt op als M2/bbp en de dollarindex rond het huidige niveau blijven. Heel realistisch lijkt dit niet, gezien de aankondiging van zowel de Fed als de ECB om voorlopig een zeer ruim monetair beleid te blijven voeren.

  2. In het tweede scenario blijft de dollarindex onveranderd, maar neemt M2/bbp wel toe. In dit geval geeft het model aan dat de goudprijs de stijgende lijn weer zal oppakken en eind dit jaar ergens in de buurt van 2400 dollar per troy ounce staat, tegenover 1832 dollar nu.

  3. Ten slotte hebben ze gekeken naar wat er gebeurt als M2/bbp stijgt én de dollar verzwakt. Als dit gebeurt en de euro-dollarkoers gaat richting het hoogste niveau sinds 2008 (ongeveer 1,60) dan kan de goudprijs echt een boost krijgen en doorlopen naar 3000 dollar per troy ounce. De bullmarkt is dan zeker gered.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie