Nieuws

Economie herstelt langzamer dan beleggers verwachten

Volgens zes CIO's zal de economie herstellen, maar niet in het tempo waar beleggers nu van uitgaan. Beleggers zijn mogelijk te positief over 2021.

Na het turbulente beleggingsjaar 2020 ging Citywire langs bij zes managers van beleggingsafdelingen om hen te vragen waar zij in 2021 de valkuilen zien en waar er kansen liggen voor beleggers.  

Yves Bonzon (Julius Baer) verwacht dat de rotatie van groei- naar waarde-aandelen de komende weken en maanden doorgaat. Maar het zal wel tijdelijk zijn. De waarde-aandelen zijn al lang niet meer zo goedkoop als in maart. Hij denkt dat qua waardering twee derde van de achterstand op groeiaandelen is weggewerkt.

Daarmee blijft er een opwaarts potentieel over van 20% tot 25%. Alles wat daar bovenop komt, betekent dat waarde-aandelen overgewaardeerd raken. Pas op de langere termijn - als zowel de economie als de inflatie aantrekken - ziet hij meer structurele voordelen voor cyclische waarde-aandelen.

Duurzame trend zal doorzetten

Manuela D’Onofrio (Unicredit) ziet het komende halfjaar ook voordelen voor cyclische aandelen. Daarnaast verwacht zij dat de duurzame trend zal doorzetten.

Evan Grace (J.P. Morgan PB EMEA) kijkt de kat uit de boom. Hij gaat ervan uit dat fundamentals altijd doorslaggevend zijn. Momenteel is het alleen heel lastig te zeggen welke kant die op wijzen. Hij zal per sector bekijken waar de meeste groei zit en daar het beleggingsbeleid op aanpassen.

Bob Homan (ING) ziet dat net zo. 2020 was echt een uitzondering. Op de lange termijn zullen fundamentals - zoals omzet- en winstgroei - gewoon weer de toon aangeven. Per saldo is Homan positief over 2021. Er zijn drie factoren waar hij vooral op let:

  1. Hoe ontwikkelt de economie zich?
  2. Wat doet de rente? 
  3. Waar staat het beleggersvertrouwen?

Alle drie deze factoren wijzen nu de goede kant op. Hij vindt de aandelenkoersen (door het rare 2020) wel aan de hoge kant, maar omdat de rente zo laag staat (en voorlopig ook blijft), valt dat te rechtvaardigen. Een van de grote gevaren is dat het beleggersvertrouwen “te positief" wordt. Dan is een correctie niet ver weg.

Met alternatieven

Jean-Paul Jaegers (Barclays Wealth & Investments) denkt dat 2021 even lastig in te schatten wordt als 2020. Beleggers die 100% voor waarde gaan, of 100% voor groei zijn wat hem betreft verkeerd bezig.

Op korte termijn is niks zeker. De blik moet gericht zijn op de lange termijn. Daar hoort wat hem betreft een gespreide portefeuille bij met aandelen, maar ook obligaties, cash, vastgoed en alternatieven. 

Alan Mudie (Socièté Generale Private Banking) vindt dat beleggers te positief zijn. Hij verwacht een terugval. Een van de belangrijkste factoren die hij in de gaten houdt, is de olieprijs. Die loopt nu hard op omdat mensen uitgaan van economisch herstel, maar ook omdat China voorraden opbouwt.

Zodra de olieprijs daalt, weet Mudie hoe laat het is. Min of meer hetzelfde geldt voor de kapitaalmarktrente. Die zit nu in een opgaande lijn, met name in de VS. Als die trend stopt, wordt het tijd op te passen met aandelen.

Tenslotte is er de dollar die aan een zwakke fase bezig is. Dat blijft volgens Mudie nog wel even zo. Hij vindt de dollar zwaar overgewaardeerd. Pas als de Amerikaanse economie structureel aantrekt en de dollar zijn oude kracht hervindt. Dan wordt het tijd voor een andere strategie.

Te positief

Christian Nolting (Deutsche Bank) vindt beleggers ook te positief. Natuurlijk zal de economie terugveren als het coronavirus is bedwongen, maar niet zoveel als nu wordt ingeprijsd. De industrie zal nog lang met tegenwind te maken blijven houden.

De prijs voor olie en andere grondstoffen zal laag blijven, wat ook weer zal doorwerken in de economie. Veel bedrijven zullen terughoudend zijn met hun kapitaalinvesteringen. Zelfs als corona passé is, blijven we er last van houden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?