Nieuws

Gouden tijden voor Europese aandelen

Europese aandelen zijn de laatste jaren flink achtergebleven, maar dat is verleden tijd, zegt Franklin Templeton. Europa heeft de toekomst, en dat is niet ondanks, maar dankzij strenge regulering van bedrijven.

De Europese aandelenmarkt was in 2020 een van de slechtste aandelenmarkten ter wereld. Niet alleen de koersontwikkeling viel tegen, ook dividenden werden geschrapt.

Het past in een langetermijntrend. De Europese economie groeide de laatste tien jaar ongeveer even snel als de Amerikaanse, maar beursprestaties bleven ver achter. 

De MSCI Europe-index behaalde over die periode een rendement van 30%, de MSCI USA meer dan 200%.

Man op de maan

Als die trend zou doorzetten, dan is het voor beleggers natuurlijk duidelijk waar ze hun geld naartoe moeten brengen. Maar die trend zet niet door, zeggen Katrina Dudley en Mandana Hormozi van vermogensbeheerder Franklin Templeton.

In hun blog Europe’s “Man on the Moon” Moment stellen zei dat beleggers de kracht en kansen van Europa onderschatten. Een van de grootste misverstanden over Europa is volgens hun dat het overgereguleerd is en dat dit alleen maar nadelen zou hebben. Dat is niet zo, zeggen Dudley en Hormozi.

"Wij denken dat er ook een andere, positieve kant aan regulering zit. Zo loopt Europa voorop als het gaat om het beschermen van data, wordt er voorkomen dat big-tech bedrijven teveel macht krijgen, wordt concurrentie bevorderd en krijgen kleinere bedrijven meer mogelijkheden zich te ontplooien.”

Corona en green deal

Los daarvan zijn Dudley en Hormozi ook positief over de manier waarop in de EU de coronacrisis wordt bevochten. En nu de Brexit is geregeld, denken zij dat er ook weer meer saamhorigheid zal komen. Het Europese coronafonds is daar een voorbeeld van.

Op sectorniveau zien de twee analisten veel kansen voor bedrijven die op een of andere manier te maken hebben met de groene energietransitie.

Op dit terrein loopt Europa mijlen voor op andere delen van de wereld. Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen omschreef het onlangs als "Europa’s man op de maan" moment. Dudley en Hormozi zijn het daar mee eens.

Europese techsector

Maar ook op andere fronten liggen er kansen. De analisten gaan wat nader in op de technologiesector. Over Europa wordt vaak wat lacherig gedaan als het om internet- en andere ICT-bedrijven gaat.

Maar wat mensen soms vergeten is dat meer concurrentie zorgt voor meer creativiteit en innovaties, en als er een regio is waar de concurrentie wordt bevorderd (door regulering) dan is het wel Europa.

De VS en Azië lopen wat dat betreft achter. In die regio's kan de dominantie van een aantal grote technologiebedrijven verstikkend werken.

Luister ook naar de podcast van Maarten Geerdink van NN IP over Europese aandelen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie