Nieuws

Platina staat er het beste voor

Platina zal dit jaar de uitblinker zijn onder de edelmetalen, aldus Georgette Boele van ABN Amro.

De prijs van edelmetalen is in 2020 flink opgelopen. Georgette Boele, Senior FX & Precious Metals Strategist bij ABN Amro, denkt dat er echter nog meer in het vat zit voor deze alternatieve beleggingen. 

"Wij denken dat de platinaprijzen het grootste opwaartse potentieel hebben. Ten eerste ondersteunen positieve vooruitzichten voor de goudprijs ook de vooruitzichten voor platina."

"Ze worden beide gebruikt in sieraden en we verwachten een bescheiden stijging van de vraag naar sieraden, vooral vanuit China (grootste markt voor platina sieraden)."

Bovendien kopen sommige beleggers platina als investeringsalternatief voor goud als de goudprijs duur wordt, aldus Boele. 

Meer vraag naar auto's

"Ten tweede verwachten we een aanhoudend herstel in de industriële sector dat waarschijnlijk zal resulteren in een hogere industriële vraag naar platina. Ten derde verwachten we dit jaar een grotere consumentenvraag naar auto's."

"Ondertussen leidt strengere emissieregelgeving voor auto's tot meer platina voor autokatalysatoren. We verwachten dus dat de vraag naar platina naar autokatalysatoren zal stijgen."

"Ten vierde zal brandstofceltechnologie voor auto's steeds meer aandacht krijgen. Platina wordt gebruikt in waterstofauto's en de benodigde inhoud overtreft wat nodig is in gewone dieselautoconverters."

Nog steeds het goedkoopste

"Last but not least is platina het goedkoopste edelmetaal. De verhoudingen van platina tot goud, zilver en palladium zijn nog steeds erg laag."

"Kortom, we zijn positief over platina aangezien we verwachten dat de vraag het aanbod overtreft. Maar de totale ETF-posities zijn altijd hoog en enige winstneming kan leiden tot tijdelijke prijszwakte."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?