Nieuws

Tijd om contrair te gaan

Contrair belegger David Stevenson verwacht dat de verliezers van 2020 de winnaars van 2021 zullen zijn. In zijn blog The Adventurous Investor vertelt hij meer over zijn verwachtingen en portefeuillekeuzes voor 2021.

Met het voor beleggers woelige 2020 achter de rug wordt het de hoogste tijd de blik naar voren te richten. Als de voortekenen niet liegen, dan belooft ook 2021 weer heel spanend en onvoorspelbaar te worden. Wanneer kunnen we het boek corona eindelijk sluiten?

Wat komt daarna? Gaat de technologieboom door, of krijgen we een tussenjaar waarin waarde-aandelen floreren? Wat voor consequenties heeft de enorme schuldenlast die in 2020 is ontstaan?

Het zijn enkele van de vraagstukken waar menig belegger het hoofd over breekt. Dat geldt ook voor David Stevenson, columnist voor onder andere The Financial Times en Citywire.  In zijn blog The Adventurous Investor geeft de bekennend contrarian een aantal tips over hoe hij als belegger met deze onzekerheden omgaat.

1. Diversificatie

Zijn eerste tip is om de portefeuille nog eens goed onder de loep te nemen en te zorgen voor meer spreiding. Zoals we allemaal weten, was 2020 een jaar waarin enkele aandelen het heel goed hebben gedaan en velen ronduit slecht. De kans is groot dat beleggingsportefeuilles daardoor uit het lood zijn geslagen, met bijvoorbeeld een grote overweging in Amerikaanse technologieaandelen.

Hoewel Stevenson voor de lange termijn een fan is van de technologiesector, maant hij voor de korte termijn tot voorzichtigheid. Een te grote overhelling naar groeiaandelen maakt de portefeuille erg kwetsbaar voor correcties. Hij denkt dat het daarom verstandig is om meer diversificatie aan te brengen in de portefeuille, zowel regionaal als sectoraal.

2. Contrair

Stevenson is zoals gezegd een fan van een tegendraadse contraire beleggingsstrategie. Als iedereen negatief is over een bepaalde regio, sector of aandeel, wordt het volgens hem juist tijd in te stappen. Als iedereen euforisch is, geldt het omgekeerde.

Zijn tip voor 2021 is daarom die aandelen te kopen die in 2020 zijn afgedankt. Zijn twee favoriete sectoren zijn, u raadt het al, energie en banken.

Dat is niet alleen omdat beide sectoren relatief goedkoop zijn. Wat ook meespeelt, is de kans op een comeback van inflatie. Zelfs al zou de inflatie maar gering oplopen tot 2%, dan nog kan dat voor een schok in de markt zorgen. Iedereen rekent immers op jaren van lage inflatie, lage rente en veel prikkels van overheden en centrale banken.

3. Hedgen

Er zijn volgens Stevenson twee grote risico’s in 2021 - inflatie en aandelencorrecties. Beide hebben vreemd genoeg te maken met het eind van de coronacrisis en het begin van economisch herstel.

Als het een beetje meezit met de vaccinatieprogramma’s komt het economisch herstel al in de eerste helft van 2021, wat volgens Stevenson leidt tot een aandelencorrectie van 5% tot 10%.

Economisch herstel, dalende koersen? Dat klinkt vreemd, maar is het niet. Het heeft te maken met het oude beursgezegde: "Buy the rumour, sell the fact," of zoals Stevenson het zegt:

Once the real world locomotive of economic growth starts to fire up, investors start to grow more cautious

Met andere woorden, als institutionele beleggers de indruk krijgen dat corona definitief achter de rug is, zullen ze hun portefeuilles aanpassen aan de nieuwe realiteit met consumptiepatronen die lijken op vroeger en minder uitbundige overheidsuitgaven.

Dat kan in ieder geval tijdelijk voor een terugslag zorgen bij de stay-at-home aandelen, terwijl andere beursfondsen juist kunnen profiteren. Volgens Stevenson moeten beleggers zich daarop voorbereiden met een paar hedges. Ze zouden bijvoorbeeld meer goud en zilver kunnen kopen, of wat vastgoed.

4. Blijf in de markt

Alles verkopen en helemaal in cash te gaan, is volgens Stevenson geen goed idee. Het probleem is immers dat niemand weet wanneer er een correctie komt.
Daar komt bij dat met vrij grote zekerheid kan worden gezegd dat aandelen en obligaties op de lange termijn altijd meer rendement opleveren dan cash.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?