Nieuws

Soft-Brexit kost Nederland bijna vijf miljard euro

Het bedrijfsleven mag opgelucht adem halen nu er een handelsovereenkomst is met de Britten, maar ook een soft-Brexit heeft een hoge prijs.

De opluchting was groot toen er vlak voor Kerst een Brexit-deal werd gesloten. De schade werd daardoor binnen de perken gehouden. De Britten hoeven niet te vrezen voor lege schappen in de supermarkten.

De Europese industrie hoeft niet eindeloos te wachten op Britse onderdelen. De handel kan doorgaan, maar wel met meer barrières dan vroeger. Kosteloos zal een zachte Brexit dan ook zeker niet zijn.

ABN Amro schat de kosten voor Nederland op ongeveer 4,5 miljard euro in het eerste jaar. De bank doet dat op basis van gegevens van de KU Leuven. Vooral de groothandel zal te lijden hebben, en dan met name de handel in voedingsmiddelen.

Maar ook andere sectoren. zoals consultancy, financiële dienstverlening, advocatuur en de machinebouw moeten rekenen op een omzetdaling van honderden miljoenen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Handelsbarrières

“Met het handelsverdrag wordt voorkomen dat beide landen invoertarieven op elkaars producten gaan heffen,” zegt Sonny Duijn van ABN Amro. Maar tot al te grote vreugde moet dat niet leiden.

“Ook een zachte Brexit is geen volledige oplossing voor het wegnemen van extra handelsbelemmeringen. Ten opzichte van de oude situatie ontstaan belemmeringen in de vorm van grenscontroles en extra documentatie, die horen bij handel met landen buiten de unie. Zo houdt Royal Flora Holland rekening met minstens vier uur vertraging in de export van sierteelt.”

Deze non-tarifaire belemmeringen verhogen de kosten van Nederlandse producten voor Britse afnemers, waardoor terugval van de vraag ontstaat.

Bij een zachte brexit worden de kosten geschat op het equivalent van een invoertarief van 2,77% aan beide grenzen. Ter vergelijk: een harde Brexit had volgens de KU Leuven 8,31% gekost.

Kansen

Een deel van de kosten kan op langere termijn weer worden weggewerkt. De zachte Brexit levert ook kansen op. Voor sommige bedrijven wordt Nederland bijvoorbeeld interessanter om zich te vestigen en Nederlands bedrijven kunnen in de concurrentie met Britse branchegenoten marktaandeel winnen op het Europese vasteland.

Toch mag de schade op de lange termijn niet worden onderschat volgens ABN Amro. Denk bijvoorbeeld aan de topuniversiteiten in het VK waar in de toekomst minder makkelijk mee kan worden samengewerkt.

Vrijhandel is op termijn voor de maatschappij als geheel economisch gezien altijd beter, aldus de bank.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen